Davanje sadekatul fitra i zekata „divljim sakupljačima“ nije ispravno

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

O sadekatul fitru, njegovom značaju i važnosti, kao i o propisima kojih se trebaju vjernici pridržavati kada je isti u pitanju u ramazanskoj emisiji na Sandžak tv-u govorio je dr. Rešad ef. Plojović.

„Kada govorimo o sadekatul fitru, o zekatu i svim drugim propisima u islamu, nemaju za cilj samo formalno izvršavanje, jer islam nije vjera samo formalnog izvršavanja propisa. Allah dž.š. od nas ne traži da klnjamo samo da bi klanjali ili da bi dali zekat samo radi davanja istog ili da bi postili samo da bi osjetili glad i žeđ. Sve su to putevi ili načini kojima nas Allah dž.š. želi da nas učini boljim ljudima, i uz to postanemo mu'mini, odnosno pravi vjernici, a time i predani Allahu dž.š. jer su zadovoljni njime kao Gospodarom.“ kazao je ef Plojović.

Svrha sadekatul fitra je čišćenje ramazanskog posta, jer je sadekatul fitr kod posta isto što je i sehvi sedžda kod namaza, ističe ef. Plojović

„Zadnjih 40 godina IZ i njeni organi ustanovili su jedan parametar opravdan sa aspekta šerijata, utemeljen u izvorima islama a to je da se visina sadekatul fitra određuje na osnovu jednodnevne ishrane čoveka kao što se u vrijeme Poslanika a.s. koristila visina SAA a to je bila mjera dovoljna da se čovjek prehrani tokom dana. Vjera islam želi da se izvršavanjem ovog propisa postigne efekat,a ključni efekat je od materijanih davanja jačanje zajednice. Davanjem sadekatul fitra i zekata „divljim sakupljačima“ osoba rizikuje da osoba nema ništa od toga.“ dodao je ef. Plojović.

On poručuje da vjernici ne trebaju imati ni jedan procenat sumnje u ispravnost svog sadekatul fitra i zekata kojeg izdvoje na način kako je to propisano putem fetvi, jer će davaoc zekata i sadekatul fitra imati koristi jedino ako novac bude išao na pravo mjesto koje je propisano određenim fetvama.

Pogledajte cijelu emisiju:

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img