Home Rubrike Vijesti Priređen iftar u Loznici

Priređen iftar u Loznici

377

Uz finansijsku podršku Mešihata IZ-e u Srbiji, Medžlis u Loznici organizirao je iftar za sve muslimane ovog grada. Iako vjerska manjina u ovom gradu, muslimani iz Loznice složni i istrajni u namjeri da sačuvaju žeravicu islama.

Delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji predvođena prodekanom FIS-a dr. Admirom Muratovićem zijaretila je ove Bošnjake, a gosti su bili i predstavnici medžlisa IZ-e u Beočinu, Kasim ef. Zlatić i dr Smajo Serhatlić iz Beograda, kao i  predstavnici džemata iz Kozluka i Šepka.

Zamjenik gradonačelnika i njegovi pomoćnici odazvali su se pozivu što dokazuje odnos solidarnosti i poštovanja između Bošnjaka muslimana kao manjine i srpskog stanovništva kao većine.

Iftarski trenutak ezanom je označio Hilmo ef. Ljajić, student FIS-a koji boravi kao gost imam u džematu u Loznici.

Dr. Admir Muratović obratio se prisutnima ističući da je Ramazan pravi način da čovjek izgradi mehanizam samokontrole. Poselamio je sve prisutne u ime predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji muftije dr. Mevluda ef. Dudića.

Prisustvo predstavnika vlasti u Loznici očit je pokazatelj, ističe Muratović, da je ova zajednička država prostrana za sve ljude, bez razlike, te da politika pomirenja polako ubira svoje plodove.

On je dodao da Ramazan nije da bi ljudi gladovali i bili žedni, jer Gospodaru to ne treba. Cilj je da postanemo bolji ljudi, ističe on.

Na samom kraju ašere je proučio Kasim ef. Zlatić.

SANA – H.Škrijelj

Previous articleRASPISAN LITERALNI KONKURS “RAMAZAN U MOJOJ KUĆI”
Next articlePrijepolje veliko gradilište