Home Rubrike Vijesti Obilježen svjetski dan životne sredine

Obilježen svjetski dan životne sredine

348

Obilježen svjetski dan životne sredine, pod nazviom “Povezivanje ljudi sa prirodom”. U Srbiji su organizirane razne manifestacije kao i konferencija “Životna sredina ka Evropi.

Tema skupa je “Obrazovanje o klimatskim promenama za održivi razvoj”, a predstavnici prosvetnih i drugih institucija, organizacija i pojedinci predstaviće svoja istraživanja i gledišta.

 

Zaštita životne sredine je zajednička odgovornost i države i kompanija i pojedinaca, izjavila je direktoka Svetske organizacije za prirodu u Srbiji Duška Dimović.Dodala je i da je pitanje zaštite životne sredine mnogo šire od pitanja otpada, i podrazumeva i kvalitet vode i vazduha, zašititu prirode, upravljanje hemikalijama. Govoreći o svesti građana o zaštiti životne sredine, Dimović je rekla da kod građana svest o tome proradi i oni reaguju kada se desi neki incident u životnoj sredini.

Povodom poglavlja 27 u pregovorima sa EU koje se odnosi na životnu sredinu i klimateske promene i prenošenja zakonodavstva EU u domaće propise, Dimić kaže da se pararelno sa tim radi i na sprovođenju već postojećih zakona. Navodi i da postoje i neki zakoni koji su dobri ali da je problem što se oni ne sprovode na odgovarajući način. Kaže i da bogate države mogu sebi da priušte zaštitu životne sredine i upravo su bogate zato što čuvaju svoje resurse i mudro njima upravljajuju, a procenat reciklaže komunalnog otpada u tim državama je visok i ide čak i do 100 odsto, dok je u Srbiji taj procenat nizak.

Od 1972. godine je 5. jun dan kome se pridaje pažnja od strane UN, vlada, država i najšire javnosti na goruća pitanja zaštite životne sredine i potrebu njihovog kontinuiranog rešavanja.

Previous articleIntenzivirani radovi na “Kapiji Pešteri”
Next articleSandžak TV posjetila džemat u Krnjači