Govor muftije sandžačkog hfz. Abdurahman ef. Kujevića na Akademiji Gazi Isa-beg medrese

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Mjerilo po kojem Uzvišeni Allah dž.š. vrednuje ljude je znanje i zato je rekao u Kur'anu: „Reci jesu li isti oni koji znaju i oni koji ne znaju“. Kada je Poslanik a.s. u bitci na Bedru zarobio određeni broj neprijatelja, ponudio im je čudan prijedlog, kojem se divi čovječanstvo do današnjih dana. Rekao je da svaki zarobljenik koji poduči deset muslimana čitanju i pisanju biće oslobođen.  Ovim potezom je Resulullah postavio temelje pismenosti i obrazovanja njegovog ummeta a ujedno i cijelog čovječanstva.

Znanje se dijeli u dvije vrste korisno znanje, ono potiče na dobro, istinu, moral, karakter dobročinstvo, pravdu, red, harmoniju. To je ono znanje koje mi stičemo u našim institucijama i na ovim postulatima smo sagradili sve naše institucije počev od dječijeg centra Reuda, preko Medrese, Islamskog fakulteta pa do Univerziteta. Ono znanje koje je nekorisno ono podstiče na nered na zemlji to je ono znanje koje se ne uči u ime Allaha s.a.v.a. to je znanje čiji su nosioci lišeni karaktera i vrlina. Mi sa takvom vrstom znanja nemamo ništa.

Da je naša Medresa sagrađena na zdravim osnovama svjedoči 600 godina njene slavne tradicije. Najstarija obrazovna institucija u Sandžaku i šire je naša Medresa Gazi Isa beg. Ona se izjednačila sa našim islamskim identitetom i nemoguće je zamisliti muslimane u Sandžaku i na Balkanu bez Medrese Gazi Isa-beg. Ako neko želi da nestane Medresa sa ovih prostora to znači da želi da nestanu svi muslimani a to je nemoguće.

Mi smo čuli zadnjih hefti različite optužbe i potvore na račun naših institucija posebno Medrese to su neosnovane, neutemeljene, tendenciozne potvore koje nemaju nikakve realnosti u stvarnosti u kojoj živimo u te tvrdnje ne vjeruju ni oni koji su ih izrekli a kamoli neko drugi. Naše društvo najbolje svjedoči da takve potvore i ljage nemaju nikakvoga primata kod naših muslimana. Medresa Gazi Isa beg ne može nikada da iščezne sa naših prostora ni sjevernog ni južnog Sandžaka jer je ona pustila duboke korijene. Naša Medresa daje takvo svjetlo koje grije i one koji vole da ih grije i one koji ne vole. Isto kao što Sunce grije sve ljude podjednako i dobre i loše. Zašto je nemoguće da Medresa nestane sa ovih prostora, zbog toga što većina upošljenika Islamske zajednice na Sandžaku i Srbiji i Crnoj Gori su svršenici Gazi Isa-beg medrese.

Oni koji su je završili a govore protiv nje sliče onima koji govore protiv svoga baba i majke, a nemoguće se odreći svojih roditelja. Kao što su pripadnici određene skupine kada su željeli da se odreknu svoga porijekla rekli- Babo jel mi više nismo pripadnici tog naroda jer nam je djed umro. Uzaludno je odricati se mi smo svi sinovi Gazi Isa-begove Medrese i svo dobro koje se dogodilo ovom narodu poteklo je iz ove institucije. Kroz historiju dobro znamo da su najpametniji, najučeniji, sinovi ovoga naroda završili Medresu Gazi Isa-beg. Sjetite se AbdulKerima Dedeića r.a. kojeg su komunisti proganjali ali su i pored toga što su ga proganjali bili su ovisni njegovo znanja pa su tražili od njega da izvršava i obavlja najznačajnije administrativne poslove u opštini ovoga grada.

Svi smo mi ovisni znanja koje nudi Gazi Isa-begova medresa i kao što vidite i neka vidi cijelo društvo neka znaju kako dostojanstveni učenici izlaze iz naše Medrese. Ponosni, prije svega slobodni, odgojeni, moralni ljudi koji žele drugima ono što žele samima sebi i koji ne žele da štetu nanesu niti sebi, svome narodu niti drugim narodima. Neka izgube nadu oni koji žele da od nas naprave nešto drugo mi to ne možemo biti jer to nam ne dozvoljava naša priroda i učenje, znanje, obrazovanje, medresa i naše institucije.

Poštujemo što država Crna Gora sa svojim institucijama nije nasjela na primitivna huškanja protiv njenih stanovnika i ustanova ove države. Gazi Isa-beg medresa i sve institucije muftijstva sandžačkog su neodvojivo biće i tkivo ove države jer su postojale prije nego je država Crna Gora postala nezavisna 2006 godine. Nadamo se da će u budućnosti državne institucije i rukovodioce birati za sagovornike iz muslimanskih naroda, Bošnjaka i Albanaca, originalne predstavnike a ne falsifikate. Falsifikati i vještački autoriteti štete sebi svojim ljudima, svom narodu i državi i svim narodima koji žive u njoj. Mi nastavljamo naš put istine, iskrenosti i dobročinstva i put slobode i nema odustajanja od toga, jer mi za drugi put ne znamo. U tom smislu mubarek olsun 505 generacija Medrese, 18. generacija Ženskog odjeljenja u Novom Pazaru i 12. generacija Ženskog odjeljenja medrese Gazi Isa-beg u Rožajama.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img