Home Rubrike Vijesti VEČE KUR’ANA U BEČU POVODOM NASTUPAJUĆEG MUBAREK MJESECA RAMAZANA

VEČE KUR’ANA U BEČU POVODOM NASTUPAJUĆEG MUBAREK MJESECA RAMAZANA

316
0

Islamski kulturni centar u Beču, u čijem sastavu su džemati „El-iman“, „El-ihsan“ i „Et-takva“, organizirao je veče Kur’ana i hatme dovu polaznika mekteba džemata „El-iman“, kao i učenika odjeljenja škole Kur’ana Časnog u Beču. Svečanost je uljepšana milozvučnim glasovima učenika i polaznika spomenutih ustanova, hora „Preporod“ iz Beča, karije iz Mekke koji je proučio mekkanski ezan, dječaka-Ahmeda Sauda čuvenog svjetskog učača Kur'ana iz Iraka, kao i predstavnika Mešihata islamske zajednice u Srbiji iz Novog Pazara i Sandžaka, prof. dr. Hajrudin-ef. Balića,  prof. dr. Haris-ef. Hadžića i studenta FIS-a, Dželadina Maksutovskog.

Manifestacija je otpočela učenjem Kur’ana studenta Fakulteta za islamske studije iz Novoga Pazara Dželadina Maksutovskog, koji je tokom svečanosti proučio i par ilahija i kasida. Svečanost je svojim učenjem ukrasio i dr. hfz. Haris-ef. Hadžić.

Na skupu se obratio predjsednik IKC u Beču, Midhat-ef. Mujović, kao i glavni imam Nihat-ef. Gegić. Oni su istakli svoje zadovoljstvo velikim odzivom vjernika koji su došli da bodre svoje najmilije, kao i da zajednički podijele radost u povodu nastupajućeg mjeseca ramazana. Midhat-ef. se osvrnuo na nedavnu zabranu distribuiranja mushafa u Austriji ističući da Kur’an nije izvor ekstremizma već da je odstupanje od kur’anskih principa povod za nastanak religijskog ekstremizma. Pozvao je vlasti i gradjane Austrije da odagnaju od sebe strahove i predrasude o islamu i muslimanima.

Kao specijalni gost manifestacije prigodno predavanjue održao je prof. dr. Hajrudin-ef. Balić, prof. Hadisa i sire na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru. Dr. Balić je istakao važnost očuvanja nacionalnog i vjerskog identiteta Bošnjaka u dijaspori, a nakon toga se osvrnuo i na značaj mjeseca ramazana, kao i važnosti očuvanja veze ljudi iz dijaspore sa svojim vatanom i zavičajem.

Svečanost je ukrašena učenjem ilahija i kasida hora „Preporod“ iz Beča, a prava atrakcija na svečanosti je bio svjetski poznati karija, mladi učač Kur’ana, dječak Ahmed Saud iz Iraka koji sada živi u Beču.

Veče je uljepšano i hatmom polaznika mekteba džemata „El-Iman“ u Beču. Na kraju programa, polaznicima mekteba i škole Kur'ana Časnog su podijeljene hedije, a nakon toga, oni su simbolično stavili krune na glave svojim roditeljima kako je obećano u hadisima da će se to učiniti učači Kur'ana na Sudnjem danu.

Za ovo predivno veče i druženje koje je organizirano, najzaslužniji  su sandžački imami u Beču, sa svojim medžlisom i vrijednim džematlijama, Mithat-ef. Mujovic, Nihat-ef. Gegic i Mesud-ef. Zukorlić, koji su pokazali da ne žale rada i truda na Allahovom, dž.š., putu.

Nakon ove divne manifestacije, obavljen je akšam namaz i nastavljeno je druženje u holu sale gdje se svečanost održala uz lijep muhabet i kolače, koje su pripremile vrijedne Bošnjakinje iz Beča.

Čitav događaj je propratila ekipa Sandžak televizije iz Novoga Pazara.

Previous articleOdržan turnir u šahu u organizaciji BDZ Sandžaka
Next articleNove prostorije za pomoć osobama sa autizmom