Home Rubrike Vijesti Završena svečanost u povodu otvorenja džamije u Milhajmu – muftija Dudić: Sretan...

Završena svečanost u povodu otvorenja džamije u Milhajmu – muftija Dudić: Sretan je narod kojem su Bošnjaci komšije

291

Nakon vjerskog dijela koji je upriličen u prostorijama džamije, u obližnjoj sali za svečane prilike organiziran je drugi dio kulturnog programa na kojem su na početku učešće uzeli članovi hora Behram-begove medrese.

Pored imama, predsjednika džemata i drugih predstavnika IZBNJ na čelu sa muftijom Pašom ef. Fetićem, kao i predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji muftije dr. Mevlud ef. Dudića koji je specijalni gost ove manifestacije, svečanosti su prisustvovale delegacije Evangelističke i Katoličke crkve, te načelnik lokalne policije.

Nakon bogatog programa koji je izveo hor, uslijedila su obraćanja domaćina, gostiju i zvanica.

Hafiz Sabahudin ef. Skejić je u svojstvu domaćina uputio je nekoliko riječi dobrodošlice gostima, posebno zvaničnicima Islamske zajednice iz Sandžaka, imamima iz okruženja, te predstavnicima grada Milhajma i pomenutih crkava.

Sa kratkim historijatom osnivanja i razvoja džemata prisutne je upoznao aktuelni predsjednik g. Nusret Mujezinović.

Posebno se osvrnuvši na događaje vezane za kupovinu i restauraciju objekta džemata, koji je i povod svečanosti, Mujezinović je kazao da će se posebnom svečanosti koju najavljuje u skorije vrijeme zahvaliti svim vakifima, kojih je mnogo, a koji su se nesebično dali u radovima na džamiji.

Posebno se zahvalio prvom imamu koji je bio ključna osoba u historiji džemata Dževad ef. Isakoviću.

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić, najavljen kao čovjek koji se uvijek rado odaziva pozivima bošnjačkih džemata širom svijeta, kazao je da je ovaj džemat ponos svim žiteljima ovog grada i države, matice Bosne i Sandžaka, ali i cijelog ummeta.

Govoreći o činjenici da pripadamo ummetu islama, svakako, kazao je muftija Dudić, pripadamo i ummetu Bošnjaka, kazavši da ljiljan i svoju zastavu ne smijemo zapostaviti.

“Ali pored naše zastave” – kazao je predsjednik Mešihata- “nikada ne zaboravljajte i ne zapostavljajte ovu zastavu države u kojoj živite, jer je to pravedna država koja vam je pružila ruku kada je bilo najteže” – poručio je dr. Dudić.

Posebnu zahvalnost i zadovoljstvo iskazao je zbog prisustva predstavnika policije i drugih vjerskih zajednica.
“Znajte da su Bošnjaci muslimani, pogotovo džematlije, uvijek gradili i nikada nisu rušili.”

Muftija Dudić je još kazao da je država Njemačka Bošnjacima ponudila integraciju a ne asimilaciju, pa su je zato Bošnjaci prihvatili, a nipošto izolaciju.

Na kraju, predsjednik Mešihata je kazao da je sretan narod koji ima Bošnjake za komšije, te da od države očekuje da u narednom periodu prizna islam kao zvaničnu i ravnopravnu religiju i da džemati prestanu biti udruženja već pravi džemati pod krovom Islamske zajednice.

Na kraju u ime džemata Milhajm muftiji Dudiću je uručena plaketa za poseban doprinos razvoju islama i Islamske zajednice u dijaspori.

Prisutnima su se obratili i gosti iz vjerskih i gradskih ustanova: Gandula Cilke – predstavnica Evangelističke crkve, Mihael Jansen – predstavnik Katoličke crkve i Frank Rihter – načelnik policije u Milhajmu.

Na kraju, obratio se i muftija IZBNJ Pašo ef. Fetić koji je kazao da islam Bošnjake uči da budu otvoreni za usvajanje onoga što je bolje i korisnije.

“Stoga mi poštujemo ovu zemlju i njen narod. Ovdje smo našli svoj dom, ali nikada nećemo zaboraviti svoju Bosnu” – kazao je muftija Fetić.

Nakon svečanosti za sve goste pripremljena je bogata večera.

SANA

Previous articleReisu-l-ulema Kavazović otvorio džamiju u Milhajmu
Next articleDžemat Nakskov organizirao manifestaciju sjećanja na genocid u Srebrenici