Home Vijesti Bošnjaci Frankfurta obilježili Dan nacionalne zastave

Bošnjaci Frankfurta obilježili Dan nacionalne zastave

255
0

Bajrak je nedvosmisleno najemocionalniji pokazatelj pripadnosti jednom narodu ili pokretu ,vjerskoj ili političkoj skupini. Naši Bosnjaci Sandzaka su 13. maja u Frankfurtu na prigodan način obilježili ovaj veoma značajan Dan nacionalne zastave.

U organizaciji Haus Sandžak i Zajednice sandžaćke dijaspore skupu su se obratili dr. Harun Crnovršanin, autor brojnih historijskih knjiga i filmova, zatim novinar i književnik Muhamed Mahmutović, te Salko Rastoder, istaknuti intelektualac i borac za prava Bošnjaka Crne Gore . U lijepoj, porodičnoj atmosferi obrađena su sva pitanja važna za historiju i budućnost Bošnjaka , njihov opstanak kako u  Dijaspori tako i u Matici .

Dr. Crnovsršanin , jedan od osnivača BNV-a i stranke SDA u Sandžaku iznio je kratak historijat ovog pokreta, problema na koje je nailazio te napomenuo da je u skorijoj prošlosti ovaj pokret izgubio potpuni legitimitet predstavljanja Bošnjaka, te da je pokret muftije Muamera Zukorlića jedina svjetla tačka u borbi za opstanak Sandžaka kao prekogranične regije.

Književnik Mahmutović istakao da je jedinstvo Bošnjaka osnovni uslov za njihov opstanak i da stalna borba protiv raznoraznih upliva sa istoka i zapada mora krenuti od borbe sa ljudima iz sopstvenih redova koji su zbog svoje slabosti podložni izdaji. Raznolikost nas Bošnjaka od Krajine do Makedonije je naša snaga a to se najbolje ogleda u dijaspori, kazao Mahmutović

Salko Rastoder je prisutne obavijestio o bošnjačkom pokretu u juznom dijelu Sandžaka  velikom utjecaju pojedinaca koji iz svojih ličnih interesa prodaju interese Bošnjaka. sa posebnim  osvrtom  na Referendum 2006. godine i na nedavno otvaranje općine Petnjica i prisustvo samo pravoslavnog sveštenstva u općini gdje je 90% muslimanskog stanovništva.