Home Rubrike Vijesti Bošnjaci Frankfurta obilježili Dan nacionalne zastave

Bošnjaci Frankfurta obilježili Dan nacionalne zastave

331

Bajrak je nedvosmisleno najemocionalniji pokazatelj pripadnosti jednom narodu ili pokretu ,vjerskoj ili političkoj skupini. Naši Bosnjaci Sandzaka su 13. maja u Frankfurtu na prigodan način obilježili ovaj veoma značajan Dan nacionalne zastave.

U organizaciji Haus Sandžak i Zajednice sandžaćke dijaspore skupu su se obratili dr. Harun Crnovršanin, autor brojnih historijskih knjiga i filmova, zatim novinar i književnik Muhamed Mahmutović, te Salko Rastoder, istaknuti intelektualac i borac za prava Bošnjaka Crne Gore . U lijepoj, porodičnoj atmosferi obrađena su sva pitanja važna za historiju i budućnost Bošnjaka , njihov opstanak kako u  Dijaspori tako i u Matici .

Dr. Crnovsršanin , jedan od osnivača BNV-a i stranke SDA u Sandžaku iznio je kratak historijat ovog pokreta, problema na koje je nailazio te napomenuo da je u skorijoj prošlosti ovaj pokret izgubio potpuni legitimitet predstavljanja Bošnjaka, te da je pokret muftije Muamera Zukorlića jedina svjetla tačka u borbi za opstanak Sandžaka kao prekogranične regije.

Književnik Mahmutović istakao da je jedinstvo Bošnjaka osnovni uslov za njihov opstanak i da stalna borba protiv raznoraznih upliva sa istoka i zapada mora krenuti od borbe sa ljudima iz sopstvenih redova koji su zbog svoje slabosti podložni izdaji. Raznolikost nas Bošnjaka od Krajine do Makedonije je naša snaga a to se najbolje ogleda u dijaspori, kazao Mahmutović

Salko Rastoder je prisutne obavijestio o bošnjačkom pokretu u juznom dijelu Sandžaka  velikom utjecaju pojedinaca koji iz svojih ličnih interesa prodaju interese Bošnjaka. sa posebnim  osvrtom  na Referendum 2006. godine i na nedavno otvaranje općine Petnjica i prisustvo samo pravoslavnog sveštenstva u općini gdje je 90% muslimanskog stanovništva.

 

Previous articleIslamska zajednica Bošnjaka u Bremenu organizirala godišnji mevlud
Next articleFK Novi Pazar ispao iz Super Lige Srbije