Povodom 10 godina džemata Wetzikon upriličeno veče Kur'ana i ilahija

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Učenjem Kur'ana hfz. Mutesil El-Azelia počelo obilježavanje 10 godina džemata “Sandžak” Wetzikona (Vecikon) uz prisustvo predsjednika Mesihata Islamske zajednice u Srbiji muftije dr. Mevluda ef. Dudića, prvog predsjednika , a sada aktuelnog potpredsjedniku Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj Vehbije ef. Efendića, direktora Škole Kur'ana Časnog hfz. Irfana ef. Malića, predstavnika vjerskih, kulturnih i nacionalnih organizacija, predsjednika džemata Sandžak iz Wetzikona Almira Husovića, kao i imamima i predsjednika džemata u Švicarskoj.

Na samom početku programa ašere proučio hafiz Mutesil El-Azeli, koji je iz napaćene Sirije, a sada živi u Švicarskoj. Predsjednik džemata “Sandžak” iz Wetzikona Almir Husović poručio da je nakon 10 godina postojanja vrijeme da ovaj džemat ima svoje prostorije jer će jedino tako čvrsto stati na svoje noge. Zahvaljuje Mešihatu koji šalje adekvatne kadrove ističući da djeva osim vjerske pouke pohađaju nastavu na bosankom jeziku te uz brojne sportske kulturne aktivnosti mogu se pohvaliti i bogatom bibliotekom.

Predstavili se polaznici mekteba džemata “Sandzak”. Nekoliko ajeta u prevodu iz sure Lukman pročitala Dalila Husović. Ilahiju “Nad Sandžakom” izvela Alisa Čelić. Nekoliko hadisa Allahovog Poslanika citirala Anela Sejdović.  Recitacijom se predstavio polaznik Bosanske škole Meris Maličević, iIlahiju “Dodji i pokaj se” izvela Mirela Čelic. Svi su oni cvjetovi ovog džemata, i ako Bog da nasa svjetlija budućnost.

Gosta iz Hinwila, sina Edina člana ovog džemata, Ammar Ajdarpašić je 6 razred, i osim redovne škole on je i u Turskom internatu, gdje uči Kur'an i o o našoj lijepoj vjeri islamu. Predstavio se učeći Kur'an i izvedbom turske ilahije.

Sekrtar VIOCA, Udruzenja islamakig organizacija u Cirihu, podsjetio da postoje od 1995 te da su 32 džamije pod njihovim krovom i da je mnogo toga uradjeno čak da djeca imaju pravo na tri slobodna dana u vrijeme ramazana.

Predsjernik džemata Vecikon uručio priznanja za trud koji je uložen da bi ovaj džemat funkcionirao, prvom i drugom predsjedniku ovog džemata Almiru Aljkoviću i Redžepu Zenoviću, što su bili preuzeli emanet da budu glavni nosioci ovog džemata, ne žaleci truda i dragocjenog vremena.

Nakon klanjanja akšama i osvježenja. Kur'an učio hafiz dr. Haris ef. Hadžić, profesor na Fakultetu za Islamske studije u Novom Pazaru.

U nastavku programa osim hafiza Harisa, učešće uzeli Ensar Latifović svršenik Gazi Isa-beg medrese iz Novog Pazara, sada na studiju u Sarajevu, a učesnik je mnogih evropski i svjetski takmičenja gdje je bilježio zapažene rezultate. Također i Ajša Mekić, učenica druge godine ženske medrese Gazi Isa-beg iz Novog Pazara, koja je i polaznik Škole Kur'ana Časnoga iz Novog Pazara, a koja je takodjer uzela učešće na takmičenjima u učenju Kur'ana.

U obraćanju direktor Škole Kur'ana Časnoga iz Novog Pazara hfz. Irfan ef. Malić počašćen sto može dijeliti radosne trenutke prisjećajući se da je bio s džematlijama i kada su se radovali prije pet godina.
Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić ujedno i izaslanik reisa Kavazovića prenio njegove selame i poruke. Također pozvao da zanijete da i ovaj džemat kupi svoj vakuf i više ne bude muhtać nikome. Dobra vijest da je nakon posjete Bošnjacima s Kosova predsjednik dzžmata ga obavijestio da su već gledali prostorije koje će ako Bog da i kupiti. Pozvao prisutne da učine sve da komšije osjete ljepotu islama u svom okruženju i lijepu vjeru. Uručio zahvalnicu predjedniku džemata Vecikon za odličnu suradnju a program završen sa dovom koju je proučio imam džemata “Sandžak” iz Vecikona Enes ef. Ibrović.

SANA – A.Sofić

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img