Zukorlić: Dostojanstveno zavihorimo naš časni bajrak i budimo uzor generacijama koje dolaze

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Povodom 11. maja Dana nacionalne zastave Bošnjaka, lider Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka narodni poslanik muftija Muamer Zukorlić uputio je čestitku, koju prenosimo u cjelosti:

Poštovani Bošnjaci, braćo i sestre, kroz našu prošlost, sadašnjost i ako Bog da i budućnost Bošnjaci su dostojanstveno i odlučno uzdizali svoj bajrak kao odraz identiteta i simbol prepoznavanja među narodima svijeta. Za nas bajrak ima posebno značenje, jer je utkan u srž našeg postojanja, jer i Sandžak znači bajrak, odnosno zastava.

Bjelina na sandžačkom bajraku odražava trajnu historijsku i kulturološku opredijeljenost Bošnjaka ideji mira, suživota, tolerancije, dobrote i ljepote za šta je neophodno sveopće suštinsko pomirenje – prvo nas Bošnjaka među sobom kako bismo vlastitim primjerom i pod jedinstvenim bajrakom nastupali prema našim južnim, sjevernim, zapadnim i istočnim susjedima i ozračjem takve energije pozitivno utjecali na druge. Tradicija bošnjačkoga naroda uči nas da se jedino trajno rješavanje problema postiže dijalogom, kao i da u ekscesnim situacijama institucija muslihuna/pomiritelja ima prednost nad svim ostalim arbitražama.

Balkanski narodi imaju veliku šansu da iskrenim dijalogom prevaziđu sve međusobne nesuglasice i prostrani Balkan učine mjestom kulturnih i civilizacijskih prožimanja, što bi moglo poslužiti kao urnek cijelome svijetu. Pozicija Bošnjaka u takvom razvoju ovog prostora može biti presudna, iz tog razloga je važno da svi dostojanstveno, odlučno, ponosno, hrabro i jedinstveno zavihorimo naš časni bajrak i budemo uzori generacijama kojima danas krčimo puteve u sretniju budućnost.

U tom duhu, mubarek olsun dan bošnjačkog bajraka, uz želju da ove posebne trenutke provedete u ambijentu porodične i kolektivne sreće!

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img