Home Rubrike Vijesti U Rožajama upriličena Svečana akademija za maturantice Gazi Isa-beg medrese

U Rožajama upriličena Svečana akademija za maturantice Gazi Isa-beg medrese

363

Do posljednjeg mjesta ispunjena sala Doma kulture u Rožajama svjedočila je još jednoj generaciji mladih i uspješnih ljudi koji su današnjom akadekijom okončali svoje školovanje u medresi Gazi Isa-beg. Pored brojnih prisutnih akademiji su prisustvovali v.d. muftije sandžačkog hfz Abdurrahman ef. Kujević, direktor medrese Gazi Isa-beg dr. Rešad ef. Plojović te predsjednik BDZ u Crnoj Gori gospodin Hazbija Kalač.

Program je otvorio mladi hafiz Edin Matović odlomkom iz Časnog Kur’ana.

Članice hora medrese Gazi Isa-beg prisutne su počastile izvođenjem par ilahija. Učeničkom riječju prisutnima se obratila učenica Selma Kuč.

Nakon predstavljanja maturantica članice dramske sekcije izvele su dramski komad na oduševljenje svih prisutnih. Još jedan od dokaza svestranosti učenika najelitnije škole.

Djeca su najveće bogatstvo. Njihovo prisustvo svugdje je rado prihvaćeno, s’ toga su polaznici dječije ustanove Reuda bili dio ove akademije. Kroz recitacije izazvali su odušvljenje svih prisutnih.

Prisutnima se obratio i v.d. muftije sandžačkog hfz Abdurrahman ef. Kujević koji ističe da se znanje dijeli u 2 vrste. Korisno znanje koje podstiče na dobro i istinu, te da je to znanje kojim se vodi i na kojem opstoji ova ustanova i sve institucije Islamske zajednice. To svjedoči dužina postojanja od čak 600 godina.

Medresa se, navodi on, po broju godina postojanja izjednačava sa godinama postojanja islama na ovim prostorima. “Ko želi da nestane medresa Gazi Isa-beg taj želi da nestane islam na ovim prostorima. Ali neće nestati, jer je pustila korijene i grije sve ljude podjednako i one koji žele da ih grije i one koji to ne žele”, navodi hfz Kujević.

Poruka hfz Kujevića je da slobodno mogu izgubiti nadu svi oni koji misle da će od Medrese napraviti ono što ona nije.

Direktor medrese Gazi Isa-beg dr. Rešad ef. Plojović uručio je posebno priznanje uzoritim roditeljima, porodici Kurbardović. U obraćanju prisutnima istakao da su Medresa i znanje u njoj poput sunca i svjetlosti, a bez svjetlosti i sunca nema života.

Dr. Plojović je istakao da je nevjerovatna razlika između onog grada Rožaja od prije 20 godina i ovog danas. “Pa dovoljno je samo pogledati u sve vas prisutne i više je nego očigledno. E da znate, sve je to plod Allahove Milosti i svjetla Medrese”.

On je za kraj istakao da je danas mubarek dan na dva načina, prvi, jer se ispraća 505. generacija maturanata, a drugi, jer je danas Dan sandžačke zastave. “Neka je svima mubarek olsun ovaj dan i u emanet Vam ostavljam da čuvate vašu Medresu”, završio je dr. Plojović.

Akademija je završena dovom koju je proučio profesor u Medresi, Jakub ef. Murić.

 

SANA – H.Škrijelj

 

Previous articleU Priboju tribinom obilježen Dan bošnjačke nacionalne zastave
Next articleDodjelom diploma svršenicima FIS obilježio šesnaest godina postojanja