Home Rubrike Vijesti ​Zukorlić na PINK-u – Neću dozvoliti tabuzaciju

​Zukorlić na PINK-u – Neću dozvoliti tabuzaciju

742

Narodni poslanik muftija Muamer Zukorlić, predsjednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, gostovao je u rubrici KONKRETNO jutarnje emisije SVITANJE TV Pink.
Tema je svakako bila aktuelna inicijativa za reviziju izučavanja Teorije evolucije u školskom sistemu Srbije.

Zukorlić je kazao da, iako je nije očekivao, pozitivno je iznenađen inicijativom, jer su tabui nešto što ubija slobodoumnost, ali je iz istog razloga jako negativno iznenađen teškim riječima akademske javnosti koja zagovara ateističke ideologije, koji po ovom pitanju ne dozvoljavaju nikakvo otvaranje rasprave, te da njihova glasna histerija samo govori u prilog da nema argumente i istinu u svojim rukama.

„Nisam očekivao toliku agresivnost ateizma koja me podsjeća na komunističke periode. Nećemo dozvoliti tabuizaciju. Nećemo dozvoliti da nas niko ušutkuje. Skupštinski odbor će razmatrati ovo pitanje“, kazao je Zukorlić i dodao da očekuje četiri vrste ishoda:

– Prvi, da Odbor prihvati inicijativu i naloži Ministarstvu da pripremi i sprovede tu odluku,

– Drugi, da Odbor prihvati inicijativu i pripremi prijedlog, koji će Ministartsvo realizirati,

– Treći, da Odbor odbije ovu inicijativu,

– Četvrti, da Odbor zatraži dodatna mišljenja naučnika.

Zukorlić je podsjetio na podatak da u Srbiji na oba posljednja popisa preko 90% stanovništva se izjasnilo vjerujućim, kojima se ne dozvoljava da u skladu sa svojim vjerovanjem imaju i obrazovanje. On je kazao da se čudi zbog čega i Crkva ne reagira, te da ne vjeruje u podatke da profesori Bogoslovije ne podržavaju ovu inicijativu.

„Treba da se zapitamo kakvu ličnost stvaramo ako na času Biologije profesor kaže da je čovjek postao od majmuna, a na času Vjeronauke da je čovjeka stvorio Bog. Mi takvim obrazovanjem stvaramo šizofrenu i licemjernu ličnost.“, kazao je Zukorlić i dodao da je rješenje problema ne u izbacivanju izučavanja o Teoriji evolucije, već u pluralnosti mišljenja, te da djeca trebaju izučavati da postoji i jedna i druga teorija.

„Možemo mi griješiti u poreskim i drugim zakonima, ali greške u obrazovanju uništavaju generacije.“ – podvukao je Zukorlić.

On se osvrnuo i na tvrdnje nekih profesora, da se ne mogu paralelno tretirati naučne činjenice i vjerska ubeđenja kazavši da „teorija nije naučna činjenica, već je teorija također neko uvjerenje za koju ne postoje naučne činjenice, sa druge strane vjera je nešto u šta se vjeruje iz ubeđenja, što znači da i jedno i drugo su uvjerenja, te se itekako trebaju paralelno izučavati.

„Ja ovo ne moram govoriti radi muslimanske zajednice. Jer je to muslimanima toliko jasna stvar, da ne postoji musliman koji vjeruje u Teoriju evolucije. Ali, kao predstavnik naroda u Srbij, ono što želim svojoj djeci, djeci svojih vjernika, želim i svoj djeci u Srbiji, a to je najbolje obrazovanje.“ – kazao je Muftija.

***

Na pitanje novinarke o inicijativi za uvođenje seksualnog obrazovanja, Zukorlić je kazao da ono dolazi iz iste kuhinje tabuizacije, samo ovaj put pod sasvim drugim obrazloženjem, slobode, modernih evropskih vrijednosti i civilizacije.

„Seksualno obrazovanje znači mentalno razaranje moralno čistih duša koja se zovu djeca“, kazao je Muftija dodavši da je protiv njegovog uvođenja jer je to „obična glupost“.

„Ideja seksualnog obrazovanja treba učiti našu djecu kako sve podrediti užitku i prepustiti se kulturi hedonizmu. Ako tako bude, za par godina naša djeca će reći da ne žele djecu, da bi se prepustili užitcima.“
(SANA)

Previous articleZukorlić odgovorio ateistima – Neću dozvoliti da 3% ateista vrši nasilje nad 97% vjerujućih ljudi
Next articleMedresa – škola u kojoj stanuje plemenitost