Home Rubrike Vijesti Održana promocija Sandžačkog DNK projekta u Novom Pazaru

Održana promocija Sandžačkog DNK projekta u Novom Pazaru

1071

Razvojno edukativno društvo – RED organiziralo promociju Sandžačkog DNK projekta u Novom Pazaru.

Predsjendik RED-a i pokretač projekta Usame Zukorlić prezentiratio dosadašnje rezultate, na uzorku koju prelazi stotinu testiranih različitih porodica porijeklom iz Sandžaka.

Dosadašnji rezultati pokazali jako šaroliko porijeklo sandžačkih plemena.

“Rezulati su jako šarenoliki, možda i iznenađujući. Sandžaklije ne vode porijeklo sa istog izvora, ima nas sa Bliskog Istoka, Afrike, sa Sjevera Evrope a ima nas i Slavenskog porijekla. Mi još nismo objavili rezultate zvanično jer je većina uzoraka iz tri sandžačka grada a želja nam je da obavimo veći broj testiranja sandžačkih porodica u svim gradovima pa da onda objavimo zvanične rezultate. Što se tiče Novog Pazara, Sjenice, Tutina i dijela Rožaja može da se kaže su naučni podaci pokazali da je porijeklo iz Afrike jako zastupljeno.” kazao je Zukorlić.

Testiranje ruši stereotipe do temelja, jer shvatimo da smo svi ljudi veoma bliski i da smo svi rod u nekom daljem periodu bez obzira na naciju, rasu ili vjeru, dodaje on.

Nosilac Sandžačkog DNK-a projekata vjeruje da bi pomoć neke od institucija dobrodošla ako bi se obezbijedilo besplatno testiranje jer bi to ubrzalo završetak projekta.

Previous articleCHR Hajrat – U toku unutarnji radovi na kući Hede Memić iz Sjenice
Next articleSutra na FIS-u predavanje svjetski poznatog daije Jusufa Estesta