Home Vijesti Svečano otvorena džamija u Crnoči

Svečano otvorena džamija u Crnoči

779
0

Svečanost u povodu puštanja u rad novisagrađene džamije Ana Vatan u Crnoči upriličena je danas neposredno pred ikindiju namaz.

Svečanosti su prisustvovali i radost zbog otvaranja međuse dijelili mještani sela Crnoča, predstavnici Islamske zajednice na čelu sa muftijom dr. Dudićem, predstavnici političkog i kulturnog života.

Narodni poslanik muftija Muamer Zukorlić kao jedan od ljudi koji je inicirao, podržao i kamen temeljac položio za izgradnju ove džamije prisustvovao je skupu u društvu svog kolege narodnog poslanika dr. Jahje Fehratovića.

Na početku se u ime vakifa, i kao jedan od najvećih vakifa džamije, Miljhat-Mitko Muslić, obratio, zahvalio svima koji su podržali i učestvovali u projektu izgradnje ove džamije. Posebno muftijama dr. Dudiću i Zukorliću, kao i Sandžak TV koja je pratila tok izgradnje od temelja do otvaranja.

Posebno se zahvalio džematlijama džemata u Hanoferu koji su predvođeni imamom Aldin ef. Kusurom došli podijeliti radost sa predsjednikom svog džemata u njegovom rodnom selu.

Novopazarski imami su priredili prigodan program, predvođeni glavnim imamom Asmir ef. Crnovršaninom, izveli su Muhedin ef. Latifović i Kemal ef. Jusufović.

Muftija Zukorlić se u svom obraćanju osvrnuo na ime džamije koja nosi ime Ana Vatan, kazavši da su naše majke odigrale najvažniju ulogu u očuvanju naše vjere i našega vatana-domovine. Zukorlić je podvukao da je ponosan pored imena i na prelijepi izgled džamije podvlačeci da nismo dobri muslimani sve dok naše džamije ne budu ljepše od naših kuća.

Muftija Dudić se potom obratio prisutnima. Govoreći o vrijednosti vakufa i vakifa, posebno dvojice koji su dali najviše iz svog imetka, kazao da je sretan narod koji u svojim redovima ima Milhata-Mitka Muslica. Muftija je kazao da neće danas napominjati sva imena vakifa već će se to upriličiti na zajedničkom iftaru.

Dovu je proucio v. d. muftija sandžački hfz. Abdurahman ef. Kujević nakon čega je presijecanjem vrpce otvorena džamija i klanjan prvi zajednički namaz u njoj.

Vrpcu su presjekli vakif Miljhat Muslić i muftije Dudić i Zukorlić.