MILIONSKA DUGOVANJA – Većina osnovnih škola u Novom Pazaru u blokadi

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Резултат слика за škole novi pazar

Prema podacima Narodne banke, u Novom Pazaru je trenutno u blokadi 11 osnovnih i jedna srednja škola, sa ukupnim dugom od oko 15 miliona dinara, bez kamate, a najveći dužnik je OŠ “Avdo Međedović” sa dugom od 2.664.827 dinara.

Prema podacima, u koje je agencija SANA imala uvid, teška situacija je u OŠ „Bratstvo“ i OŠ „Jošanica“ čiji su računi neprekidno blokirani već tri godine i to za iznose od preko dva miliona dinara.
U sličnoj situaciji su škole “Stefan Nemanja“, čiji račun je u blokadi 713 dana za 1,8 miliona dinara, škola „Rastko Nemanjić, Deževa“, koja je u blokadi 1049 dana, od koje povjerioci potražuju 1,4 miliona dinara, kao i škole „Desanka Maksimović“, „Dositej Obradović, Osaonica“ i „Rifat Burđević Tršo“ koju duguju preko milion dinara.

Tekući računi ostalih osnovnih škola blokirani su za iznose manje od milion dinara, a najbolje stanje je u OŠ „Meša Selimović“, koja za prinudno plaćanje ima 12.700 dinara i čiji je račun blokiran “samo” 663 dana.

Stanje u srednjim školama je znatno bolje, jer je od njih sedam samo račun “Gimnazije“ 989 dana u blokadi za nešto više od 73.000 dinara.

Dugovi nastaju uglavnom zbog neizmirivanja obaveza lokalnih samouprava prema školama. Dok direktori zvanično ćute o problemima sa kojima se susreću njihove škole, neki od profesora objašnjavaju da se redovno ne plaćaju telefoni, internet, da sa štedi na grejanju, pa čak i na kredama a da se neophodan materijal za školu nabavlja “zahvaljujući đačkom dinaru”.

Foto: Dugovanja škola u Novom Pazaru

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img