Home Rubrike Vijesti POTPISANI UGOVORI O IZGRANJI ARNAUDIJE I RESTAURACIJI BAŠČARŠIJSKE I ŠARENE DŽAMIJE

POTPISANI UGOVORI O IZGRANJI ARNAUDIJE I RESTAURACIJI BAŠČARŠIJSKE I ŠARENE DŽAMIJE

307

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH je putem svog partnera, Generalne direkcije vakufa Republike Turske, osigurala neophodna vakufska sredstva za finansiranje radova ponovne izgradnje Arnaudije, jedine neobnovljene i neizgrađene džamije u Banjoj Luci. Njenom ponovnom izgradnjom Islamska zajednica će u potpunosti okončati realizaciju obnove i ponovne izgradnje svih u ratu porušenih džamija u Banjaluci. U prostorijama Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je upriličeno svečano potpisivanje ugovora za izgradnju Arnaudija džamije u Banjaluci, restauraciju Baščaršijske džamije u Sarajevu, restauraciju i rekonstrukciju Šarene džamije u Travniku.
Obzirom da je u toku rata Arnaudija džamija u potpunosti srušena, projektom je +-predviđena njena ponovna izgradnja, a u skladu sa uputstvima i instrukcijma Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Osim izgradnje džamije projektom je predviđeno i vanjsko uređenje sa svim elementima, ogradni zid kao i izgradnja turbeta.

“Projektom je predviđeno da će ponovna izgradnja Arnaudija džamije trajati 900 radnih dana, dok će rekosntrukcija i restauracija Šarene džamije u Travniku i Baščaršijske džamije u Sarajevu trajati 500 dana”, kazao je Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Sadi Sibil, ispred turske firme SBS Restorasyon, jednog od izvođača radova na projektima izjavio kako su ovom činu prethodili dugi razgovori tokom kojih je postignut dogovor o saradnji s bh. partnerom Neimari.

“Naredne sedmice planiramo obići lokacije i nakon toga početi s realizacijom projekata. Planiramo je da u roku od tri godine sve završimo, a ja se nadam da ćemo radove završiti i ranije. Želim da ovaj projekat bude od koristi i Turskoj i BiH”, rekao je Sibil.
Svečanost polaganja kamena temeljca za ponovnu izgradnju Arnaudija džamije, jedine neobnovljene banjalučke džamije, biće održana 22. aprila.
Projektom restauracije Baščaršijske džamije je predviđena restauracija kompletnog objekta, kako vanjskog dijela tako i unutrašnjosti sa restauracijom slikarskih elemenata. Pored restauracije same džamije projektom je predviđena izgradnja abdestane sa mokrim čvorom. Također, je predviđeno vanjsko uređenje te sanacija ogradnih kamenih zidova.

Projektom restauracija i rekonstrukcije Šarene džamije u Travniku je također, predviđena potpuna rekonstrukcija i restauracija samog objekta džamije sa restauracijom slikanih elemenata.
Projekat obuhvata rekonstrukciju i poslovnih prostora ispod objekta džamije te vanjsko uređenje u sklopu kojeg će se izvršiti uređenje i potoka.
Ono što je zanimljivo jeste da će se projektom rekonstrukcije Šarene džamije tretirati i sanacija temelja i ojačavanje temelja u skladu sa propisima i strukom koja određuje ovu vrstu rekonstrukcije.
projekte putem Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turske na osnovu protokola koji je potpisan između dvije direkcije prošle godine.
Izvođači radova su dvije firme iz Turske i JEDNA firma iz BiH, a za realizaciju projekata biće izdvojena sredstva u iznosu od sedam miliona konvertibilnih maraka.

 

Previous articleStudenti IUNP-a održali tribinu o bosanskom jeziku
Next articleRealiziran je kviz „Šta znam o svom gradu?“