Džamija u Draževiću primjer rada i truda imama i džematlija

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Selo Draževiće u sjeničkoj općini jedan od primjera da se sve može kad ima volje i želje. Njegovi žitelji sve što imaju sami napravili. I džamiju. Uskoro je ponovo svečano otvaraju.

Džamiju u Draževićima, još ’92. godine napravili, kao uostalom i sve u tom selu, njeni mještani na prijedlog tadašnjeg ramazanskog efendije Tešrifa Šačića. Sve, podsjećaju, krenulo nakon kritike efendije iz Bosne  koji je obilazeći uz Ramazan džematlije, obišao i džemat Draževiće. Dok je držao predavanje, stari mekteb počeo prokišnjavati. Tad je, kažu, rekao, šteta ovako lijepo selo, a Allahova kuća da bude najružnija.

Dažmija trenutno u fazi kad se privodi kraju renoviranje koje počelo krajem prošle godine. Iako je bilo u planu da se uradi samo grijanje, odrađeni, između ostalog, i spoljašnja izolacija, stolarija pa je sad jedna od modernijih s grijanjem na pelet i uvijek topla.

 

Vjeruje, kao i uostalom sve džematlije, da će sve biti spremno početkom maja, da ponovo svečano otvore džamiju i zajednički klanjaju džumu. Priča, između ostalog, i o ljepotici u selu Draževiće u subotu od 21 sat.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img