Home Rubrike Vijesti Pitanje za GU Novi Pazar – GDJE JE OTIŠLO OVOGODIŠNJIH SEDAM I...

Pitanje za GU Novi Pazar – GDJE JE OTIŠLO OVOGODIŠNJIH SEDAM I PO MILIONA EURA?

1636

Kako “Večerenje novosti” pišu i trenutno „niče“ u Novom Pazaru 1000 stanova. Asim Zejnelović-Ikan, vlasnik vodeće građevinske firme u ovom kraju “Ikan 2013”, koja je podigla tri i gradi još tri solitera u Novom Pazaru, kaže da nema neke velike zarade, ali se posao ipak isplati. „Dažbine Gradskoj upravi se kreću u rasponu od 60 do stotinu evra po kvadratu, a ako ne uspemo da obezbedimo parking ili garažno mesto, što je u novopazarskim uslovima veoma teško, dužni smo da po svakom stanu ili lokalu uplatimo još 7.250 evra.“ – kaže Ikan i dodaje da im Gradska uprava pomaže i daje neke popuste, ali su komunalije i druga izdvajanja i dalje veliki trošak. Ako se pravi 1000 stanova, i to pomnožimo sa 7.250 eura, dobijamo cifru od 7.250.000 eura – SEDAM MILIONA I DVJESTA PEDESET HILJADA EURA samo za ovu građevinsku sezonu. Sa lica mjesta se možemo uvjeriti da Gradska uprava ne obezbjeđuje uopšte parking mjesta za zgrade koje se prave. Sa pravom se pitamo gdje je “zaglavilo” SEDAM IPO MILIONA EURA Neki od primjera su:

Slika 1: U ovoj zgradi će biti najmanje 84 stana  a nema niti jedno parking mjesto.

Slika 2 i 3: Na dvije slike iznad koje smo uzeli za eksperiment, nalaze se dvije zgrade koje su novosagrađene samo sa jedne strane prvog dijela ulice AVNOJ-a (sa druge strane se nalazi također velika stara Lučna zgrada). 

U ova dva objekta nalazi se po gruboj procjeni 82 stana i 30 poslovnih prostorija. Zgrade nemaju podzemne garaže niti obezbijeđen parking. U takvom slučaju, Gradska uprava investitoru naplaćuje obezbjeđivanje parking mjesta. Po zakonu Gradska uprava je dužna da obezbijedi u ovom slučaju najmanje 150 parking mjesta (jer je zakon da po stanu ide 1,5 parking mjesto).  Na datim slikama se vidi da ispred ovih objekata postoji 18 parking mjesta od kojih su polovinu zauzeli taksisti. Gradska uprava je naplatila „taj luksuz“ investitorima. Gdje je novac od 130 parking mjesta za ove dvije zgrade. 130 parking mjesta x 7.250 eura = 942.500,00 eura samo za ove dvije zgrade. Gdje je nestao sav taj novac?

 

Previous articleBKZ – Saradnja svih faktora bi otklonila problem štampanja udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku
Next articleProblem sa kanalizacijom