Home Vijesti Obilježene 24 godine od zločina u Ahmićima

Obilježene 24 godine od zločina u Ahmićima

406
0

Baš 16.-tog aprila kad su  i katolici i pravoslavci u Bosni I Hercegovini slavili Uskrs, odnosno Vaskrs u Ahmićima obilježena 24-ta godišnjica masakra kojeg su počinile specijalne jedinice za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane, Džokeri i Maturice, ubijeno je 116 Ahmićana od čega su trideset I troje  bili žene i djeca. Najmlađa žrtva imala je samo nekoliko mjeseci. U Ahmićima nema porodice da nije izgubila nekoga, nema porodice koja je na okupu, koja nije uplakana.I nakon 24 godine od masakra traga se za 29 žrtava.

Porodice žrtava već godinama pozivaju komšije da im pomognu pronaći najmilije. Uz magistralni put postavljen je bilbord s imenima i fotografijama 116 Ahmićana, kao i bilbord s 29 nestalih.

Enisa Ahmić-Mulić u Ahmićima izgubila 48 članova bliže i dalje porodice. Među ubijenima dva amidžića od sedam godina i tromjesečna beba Sejo.

Ahmići su, naglašava reis Kavazović, opomena svim ljudima na ono šta može zlo i zločinac učiniti nevinim ljudima

Da podsjetimo, u presudi Tribunala u Haagu stoji da napad na Ahmiće nije bio borbena operacija već dobro planirano I organizirano ubijanje civila. Noć prije napada evakuirani su Hrvati iz tih sela. HVO je napad počeo prvo iz daljine granatirajući Ahmiće-Šantiće, a zatim su grupe vojnika išle od kuće do kuće napadajući civile i njihovu imovinu i koristeći zapaljive svjetleće metke i eksploziv. Vojnici HVO-a zapalili su gotovo svaku kuću Bošnjaka u Ahmićima-Šantićima, kao i dvije džamije. Pokolj su otkrile mirovne snage UN-a sastavljene od britanske vojske i pukovnik Bob Stjuart.

Haški tribunal je za zločin u Ahmićima osudio sedam bivših pripadnika HVO-a. Jedan od zapovjednika Dario Kordić osuđen je na 25 godina, ali je pušten na slobodu početkom juna 2014. Godine. Pred Sudom BiH za isti zločin Paško Ljubičić osuđen je na 10 godina zatvora. Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić na zatvorsku kaznu od 6 do 10 godina zbog sudjelovanja u napadu, ali su pravomoćnom presudom 2001. oslobođeni krivnje. Drago Josipović dobio je 12, Vladimir Šantić 18 godina zatvora. Dragan Papić oslobođen.