“EVET” za Edogana

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Turci su na referendumu odobrili ustavne promjene koje će ojačati ovlasti predsjednika države i ukinuti funkciju premijera.

Za ustavne promjene, na osnovu 98,4 posto obrađenih listića, glasalo 51,32 posto. S druge strane, protiv je bilo 48,68 posto gradjana.

Od pet najvećih turskih gradova, četiri su bila protiv ustavnih reformi među kojima su Ankara i Istanbul.

Na referendumu zabilježena je izlaznost od 86 posto od ukupnog broja registriranih birača.

Predložena ustavna reforma u Turskoj predviđa jačanje ovlasti predsjednika države, a ukidanje funkcije premijera. Parlament će povećati broj zastupnika sa 550 na 600, a kandidati na parlamentarnim izborima će moći biti svi građani Turske s napunjenih 18 godina. Dosad su kandidati mogli biti osobe s navršenih 25 godina.

Predsjednik će moći zadržati veze s političkom partijom, a predviđeno je i da se prvi predsjednički izbori, u skladu s novim Ustavom, održe u novembru 2019. godine. Mandat predsjednika će trajati pet godina i ista osoba će tu funkciju moći obnašati najviše dva mandata.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan čestitao je pobjedu na referendumu u Turskoj čelnicima političkih partija koje su bile protagonisti prijedloga ustavne reforme u toj zemlji.

 

Brojni državljani Turske s privremenim boravkom u BiH, kao i brojni stanovnici glavnog grada Sarajeva proslavili su na sarajevskim ulicama rezultat referenduma. Konvoj automobila, uz sirene i istaknute državne zastave BiH i Turske, kretao se na relaciji Ilidža-Barčaršija, a iz konvoja su se mogli čuti tekbiri i parole podrške aktuelnom predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu.

Evropska komisija pozvala je tursku vladu da postigne “najširi mogući nacionalni konsenzus” pošto su birači u nedjelju tijesno izglasali predsjednički sistem, dajući goleme ovlasti predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu. Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas tursku vladu na “učtiv dijalog sa svim političkim i civilnim snagama u zemlji”.

Ministar vanjskih poslova Austrije i predsjedavajući OSCE-a Sebastian Kurz ocijenio je, povodom ishoda referenduma u Turskoj, da se ta zemlja jasno odlučila protiv Evropske unije.

Američki State Department objavio je da pomno prati dešavanja u vezi s referendumom o ustavnim reformama u Turskoj, ali da u ovoj fazi neće komentirati rezultate, javlja Anadolija.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img