DRUGA SJEDNICA SKUPŠTINE GRADA NOVOG PAZARA

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Počela druga sjednica skupštine grada Novog Pazara u ovoj godini. Na sjednici će se raspravljati između ostalog o izmjeni budžeta grada Novog Pazara za 2017.godinu; prijedlog Rješenje o imenovanju direktora Centra za socijalni rad Novi Pazar.

Prije početka sjednice, predsjednik skupštine pročitao obavještenje Seada Šaćirovića koji je podnio ostavku na mjestu odbornika.

Odbornici BDZ Sandžaka imali su primjedbe na zapisnik. Admir Muratović istakao nezadovoljstvo jer odbornici ne dobijaju odgovore na svoja pitanja. Tražio je odgovor od Gradonačelnika o privatizaciji RTV Novi Pazar.

Nakon Muratovića, odbornik Fehratović iskazao negodovanje jer svakog puta ponavlja isti zahtjev. Kaže „Sramno je da zapisnik već godinu dana ne može dobiti na bosanskom jeziku, iako je Novi Pazar centar Bošnjaka. Prošlog puta smo govorili u nadi da će se nešto poduzeti, ali ni ovoga puta nije ispravljeno.“ Dr. Jahja Fehratović dodaje da je bosanski jezik službeni u Novom Pazaru, a kroz zaspisnik na srpskom jeziku „Vi pokazujete da se ne zalažete da bosanski jezik bude u potpunosti službeni“. Odbornik Fehratović tražio da ovo uđe u zapsinik.

Odbornik Edin Zećirović ističe povredu odbornika Skupštine i traži da se sjednica odloži, jer nisu svi odbornici jednaki i ravnopravni, jer je samo šef odbornika dobio CD i materijal o radu Skupštine, što je kaže, nedopustivo jer po pravilu svi odbornici trebaju dobiti adekvatan materijal. On je dodao da odbornici BDZ-a nisu dobili kompletan materijal koji je predviđen za ovu sjednicu.

Odbornik Muratović iskoristio medijski prostor, i naveo jutrašnju situaciju gdje je inspekcija u ulici Generala Živkovića broj 10 došla da sruši kuću ženi sa djetetom koja prijeti da će se zapaliti. Muratović se obratio Gradonačelniku i apelirao da se ova situacija mirno sredi.

 

Zapisnik druge sjednice usvojen u cjelini.

Za dopunske tačke dnevnog reda, predsjedavajući sjednicom Skupštine podnio ostavku na mjestu predsjednika Skupštine.

Odbornik Muratović predložio dopunu da se dodijeli plaketa odbojkaškom klubu „Novi Pazar“ jer su napravili historijski uspjeh, a uskoro se bliži dan grada da ta nagrada pripadne njima jer kaže, na veličanstven način su predstavili Novi Pazar. On je istakao da je atletski stadion ušao u dva hektara vakufske imovine, te da se to shvati kao doprinos IZ-e gradu Novom Pazaru.

Odbornik Muratović tražio  izvještaj o sporazumu koji je potpisan o pravima LGBT populacije u Novom Pazaru, uz pitanje da li će biti odrganizirana parada ili drugi javni skup.

 

Odbornik Zećirović kao dopunu dao prijedlog o građevinskoj regulaciji stambenih jedinica. Druga tačka – da se spratnost objekata definira u zaštićenim zonama. Tražio obezbjeđivanje parking mjesta. Prostor odlaganja smeća napraviti ispod tla kako bi se proširio prostor.

Odbornik Sead Šaćirović predložio tačku rasprave o javnom saobraćaju, tj. o autobuskom prijevozu „Sandžak trans“.

Odbornik Fehratović pitao zašto odbornici SDA nisu glasali za bosanski jezik. Tražio je da se roditelji bez pritiska odlučuju za nastavu na bosanskom jeziku. Dr. Fehratovilć podsjetio da su prethodne sedmice imali uspješnu akciju, apel na roditelje. Drugi prijedlog za tačku dnevnog reda je rasprava i odluka o tački dnevnog reda u ovoj sezoni pošumi novu parcelu u naselju Hotkovo. Odbornik Jahja Fehratović tražio pomoć za kuću koja se nalazi u mjestu prema novopazarskoj Banji, gdje se dogodio odron zemlje, a porodica koja nema gdje drugo da živi traži pomoć. Četvrti prijedlog tiče se problema sa kojim se sureću građani Novog Pazara. Ulice u Novom Pazaru su veoma loše, pune rupa. Peti prijedlog promjena naziva bilioteke u „Ahmed Vali Novopazarac“. Šesti prijedlog da se na sve tri strane Bedema izgradi ograda kako bi se sačuvala ova historijska građevine i da svako skrnavljenje Bedema bude zakonski kažnjavano. Sedmi prijedlog odbornika Fehratovića – ukidanje kladionica.

Odbornica Amela Lukač Zoranić predložila da se ukloni tačka 6. uz obrazloženje da se tačka dopuni i predstavi na narednoj sjednici.

 

Odbornik Redžović kazao da je jako važno da posvjetni radnici stiču  stručne kompetencije iz konstatno stručno usavršavanje kroz obuke i seminare, na način da se oslobode plaćanja određenih obuka/seminara. Time bi se, dodaje odbornik Redžović, uključila u proces reforme o obrazovanju.

 

Odbornik Fetić predložio tačku dnevnog reda i da donese jednoglasno odluku da se Atletski stadion zove po imenu velikana “Safet Mavrić Ćako”.

Svi prijedlozi opozije su i ovog puta odbijeni.

Današnji dnevni red skupštine grada Novog Pazara usvojen u cjelini sa 35 glasova za.

Predsjenik Skupštine uz ostavku napustio predsjedavanje Skupštine, i današnju sjednicu će voditi  zamjenik Skupštine.

Priredila: Dž.Džanković

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img