Home Rubrike Vijesti Ima li opstrukcija nastave na bosnaskom jeziku

Ima li opstrukcija nastave na bosnaskom jeziku

400

Teške optužbe Bošnjačko nacionalno vijeće iznijelo na račun OŠ Bratstvo i Stefan Nemanja u Novom Pazaru zbog, zbog kako kažu, odvraćanja djece od svog identiteta, tačnije izvođenja nastave na bosanskom jeziku. U Bratstvu, jutros, situacija potpuno suprotna. Direktnor jedne od najelitnijih škola u Srbiji poziva svakog roditelja ukoliko je vršen bilo kakav pritisak da se lično obrati.

Protiv direktora OŠ Bratstvo i Stefan Nemanja u Višem sudu u Novom Pazaru vodi se sudsko krivični postupak, tako jučer na konferenciji za novinare kažu iz BNV, zbog, navodno, opstrukcija nastave na bosanskom jeziku.

Priča o krivičnoj prijavi, kaže direktor Bratstva stara je četiri godine. Na saslušanja pozivani pojedini učitelji, ali od toga na kraju nije bilo ništa. Nikad nijedan poziv lično iz bilo koje pravosudne institucije nije dobio što pokazuje, kaže, da ništa od njihovih tvrdnji nije istina.Tad se, podsjeća, za nastavu na bosanskom izjasniloosam roditelja, a  Ministarstvo za formiranje odjeljenja priznaje 15 i više učenika

Razlog za ovakvu negativnu kampanju protiv škole na čijem je čelu, nije mu jasan

 

Nastava na bosanskom, kaže učiteljica 3. Razreda koji broji 21 učenika funkcionira odlično.

Trude se da zaživi ijekavica , a pravilnim bosanskim sigurna je djeca će govoriti od petog razreda.

Optužbe o navodnoj opstrukciji bosanskog baš u Bratstvu, smatra, nisu opravdane

 

Od izjašnjavanja  za nastavu na bosanskom u svakoj generaciji bilo je u OŠ Bratstvo po jedno odjeljenje , a trenutno 90 učenika pohađa nastavu na maternjem jeziku.

 

 

 

 

 

Previous articlePromovisani doktori nauka Internacionalnog univerziteta
Next articleOdbojkaši Crvene zvezde trijumfovali u drugom meču polufinalne serije plej-ofa