Home Rubrike Vijesti Počinje upis druge generacije učenika u nastavi na bosanskom jeziku

Počinje upis druge generacije učenika u nastavi na bosanskom jeziku

400

Nove generacije učenika u nastavi na bosanskom Bošnjačko nacionalno vijeće očekuje u školskoj 2017/2018. Godini. Upis u, kako kažu, olakšanom političkom miljeu za roditelje bez, naglašavaju straha i različitih kampanja protiv bosanskog.

Pored postojećih 14.545 učenika koji pohađaju cjelokupnu nastavu na bosanskom jeziku u osnovnim i srednjim školama, druga generacija, najavljuju iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća imat će olakšanu mogućnost da bez opstrukcija sluša časove na maternjem.

“Vi zamjerate što uključujemo politički aspekt. Nemoguće ga je izbjeći. Mislim da smo stvorili i stvaramo i u državi Srbiji i u regionu Sandžaka povoljniju političku klimu da ovih 14,6 posto roditelja koji su bošnjaci a upisivali su svoju djecu iz hiljadu drugih razloga imat će olakšanu mogućnosr da bez straha, pritisaka, kampanje, opstrukcije, upišu svoju djecu na svom maternjem jeziku.” kaže potpredsjednik BNV-a Esad Džudžo.

Bosanski jezik od nove školske godine bit će jedini izborni predmet

“Nećemo nikog da bijemo po ušima, nećemo isključiti sudsko-pravni aspekt zaštite ako bude prijave opstrukcije, ali ja vam kažem i to vam je vijest da u olakšanom političkom miljeu i u regionu i u zemlji očekujemo upis druge generacije u cjelokupnoj nastavi na bosanskom jeziku.” dodaje Džudžo.

Za novu školsku godinu, najavljuju, pored 229 udžbenika u nastavi na bosanskom bit će i 52, kako ih nazivaju, nedostajuća naslova.

Previous articleStiglo proleće, stigle i alergije
Next articleZukorlić – samo istina vodi ka iskrenom pomirenju