Home Vijesti Žrtve genocida neće odustati od traganja za pravdom

Žrtve genocida neće odustati od traganja za pravdom

333
0

Predstavnici udruženja žrtava rata sa prostora cijele BiH okupili su se u Sarajevu gdje su najavili nove tužbe protiv Srbije i Republike Srpske. Obraćanje medijima u organizaciji 26 udruženja žrtava rata održano je povodom odbijanja revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović kazao je da je cijeli tim za reviziju na čelu sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem učinio maksimum napora u okolnostima u kojima su mogli djelovati. Mišljenja je da je najveća krivica na članovima Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću i Draganu Čoviću.

Predsjednica Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić poručila je da će nastaviti da traže istinu i pravdu.  Prema njenim riječima, javio im se veliki broj ljudi, tim, koji će im pomoći da tuže Srbiju i Republiku Srpsku.

Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja zarobljenih i nestalih lica opštine Zvornik mišljenja je da je 1992. godine pobijeno više od 18.000 Bošnjaka te da to u presudi iz 2007. nije spomenuto.

Predsjednica Organizacije porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba općine Kotor-Varoš Munevera Avdić za kraj je poručila je da mogu samo da kažu da “oni moraju da se bore dalje kako bi se dokazala istina i pravda o onome što se događalo 1992. i 1995. godine”.