Home Rubrike Vijesti Žrtve genocida neće odustati od traganja za pravdom

Žrtve genocida neće odustati od traganja za pravdom

395

Predstavnici udruženja žrtava rata sa prostora cijele BiH okupili su se u Sarajevu gdje su najavili nove tužbe protiv Srbije i Republike Srpske. Obraćanje medijima u organizaciji 26 udruženja žrtava rata održano je povodom odbijanja revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović kazao je da je cijeli tim za reviziju na čelu sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem učinio maksimum napora u okolnostima u kojima su mogli djelovati. Mišljenja je da je najveća krivica na članovima Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću i Draganu Čoviću.

Predsjednica Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić poručila je da će nastaviti da traže istinu i pravdu.  Prema njenim riječima, javio im se veliki broj ljudi, tim, koji će im pomoći da tuže Srbiju i Republiku Srpsku.

Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja zarobljenih i nestalih lica opštine Zvornik mišljenja je da je 1992. godine pobijeno više od 18.000 Bošnjaka te da to u presudi iz 2007. nije spomenuto.

Predsjednica Organizacije porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba općine Kotor-Varoš Munevera Avdić za kraj je poručila je da mogu samo da kažu da “oni moraju da se bore dalje kako bi se dokazala istina i pravda o onome što se događalo 1992. i 1995. godine”.

Previous articleOtvoren 53. Međunarodni salon automobila
Next articleOd 4. aprila u opticaju novih 50 eura – Ovako će izgledati