Home Rubrike Vijesti U Novom Pazaru obilježen Svjetski dana tuberkuloze

U Novom Pazaru obilježen Svjetski dana tuberkuloze

260

U 2016.godini tabu tema bilo je oboljenje od tuberkuloze. Na području Novog Pazara i Tutina prethodne godine je otkriveno 63 nova slučaja dok je prosjek od 2008.-2016. godine 40 novooboljelih. Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru nastavlja sa radom na prevenciji te se  povodom svjetskog dana tuberkuloze radilo na prevenciji.

„Za Zavod za javno zdravlje NP svaki dan je važan za sprječavanje, ali samo jednom godišnje 24.marta oči javnosti su usmjerene na tuberkulozu. Zavod svakodnevno radi u saradnji sa ATD-om prati epidemološku situaciju na teritoriji grada. Planiran je zdrastveno vaspitni rad u svim srednjim školama. Danas se ovaj dan obilježava širom svijeta mnogobrojnim koncertima, radionicama, tribinama i sl.“ – kazala doktorica Majida Iković.

Prema riječima doktorice Iković slab je odaziv građana kada se radi o informisanju o ovom oboljenju.

„Odaziv je veoma slab kao i inače, jedva građani žele da uzmu brošuru,a mi pokušavamo da ih informišemo“ – dodala Ikovićeva.

Prema podacima Svjetske zdrastvene organizacije prethodne godine je oboljelo 10,4 miliona ljudi do je 1,8 miliona umrlo u 2015. godini zbog tuberkuloze što ovu bolest čini jednom od vodećih uzroka smrti među zaraznim bolestima u svijetu.

Previous articleRožajski penzioneri primaju najniže penzije u Crnoj Gori
Next articleOtvoren 53. Međunarodni salon automobila