Home Rubrike Vijesti Od 4. aprila u opticaju novih 50 eura – Ovako će...

Od 4. aprila u opticaju novih 50 eura – Ovako će izgledati

246
0

Nova novčanica od 50 eura sa poboljšanim bezbjednosnim karakteristikama ući će od 4. aprila u opticaj, a u prvom turnusu će biti pušteno 5,4 milijarde eura tih novčanica.

Nova novčanica, sa portretom boginje Evrope, lika iz grčke mitologije, ima unaprijeđene bezbjednosne karakteristike kako bi se otežalo falsifikovanje i prozor koji postaje transparentan kada se okrene ka svjetlu, prenosi agencija Rojters.

Osim toga, zaštitno obilježje na novčanicama je samaragdna brojka, koja, kad se novčanica nagne, mijenja boju iz smaragdnozelene u tamnoplavu.

Ovo je četvrta novčanica koja doživljava promjenu od uvođenja jedinstvene valute u EU 2002. godine nakon što su izgled promijenile banknote od 5,10 i 20 eura.

Evropska centralna banka je već u maju 2013. godine zamijenila novčanicu od pet eura, u septembru 2014. godine apoen od 10 eura i u novembru 2015. godine novčanicu od 20 eura.

Apoen od 50 eura je najčešće upotrebljavan od svih apoena u eurima. Više od osam milijardi novčanica u opticaju su apoeni od 50 eura, što čini 45 odsto od ukupnih apoena u opticaju.

Previous articleŽrtve genocida neće odustati od traganja za pravdom
Next articleSutra Izborna skupštna BDZ Sandžaka