Zukorlić – Sandžak je nukleus novog zajedništva i mjesto susreta

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

Narodni poslanik i lider BDZ Sandžaka bio je gost Jutarnjeg programa Happy televzije. On je na pitanje da li je u Srbiji počela da se mijenja svijest o muftiji Zukorliću kazao da misli da slika počela da se mijenja.

“Slika o muftiji i satanizacija mog lika i djela je dugo trajala, više od 10 godina sam javnosti u Srbiji kroz medije bio predstavljan na taj način. Moje poruke nisu prenošene na pravi način, obično sam gostovao na televizija kada su bili incidente situacije i onda ostavite utisak da ste ratoborni i da vam je cilj da se sve pregazite. Danas se ta situacija počela mijenjati, ja sam razvio bajrak pomirenja i to se počelo prepoznavati” navodi Zukorlić.

On kaže da je činjenica da u Sandžaku politički postoje tri opcije ali su oružani sukobi viđani jedino između pristalica Ljajića i Ugljanina.  “Na žalost bilo je i smrtnih ishoda u tim sukobima, to su bili oržuni obračuni, dvoje mrtvih, nekiko ranjenih, bombe pod automobilima, na terasama, u kućama. Veliki broj tuča”

Dodaje da je preko Turaka 2008. godine bio cilj da se spoje Ugljanin i Ljajić a se on eliminiše sa društvene scene. “Ja sam samo dva mjeseca prije toga Ljajica i Ugljanina pobijedio i osvojio većinu u izborima za BNV. Država me je tada vidjela kao problem. Sa druge strane Ugljaninu i Ljajiću nije bila namjera da se oni mire već strah da ja ne osvojim većinu. Rečeno im je da su gotovi ako se ne ujedine. I još tada je napravljen prećutni dogovor između Ugljanina i Ljajića da Ugljanin uvijek bude predsjednik BNV-a.” smatra Zukorlić.

Odbijanje da zajedno gostuju u emisije otkriva, kaže Zukorlić, da oni samnom mogu da se takmiče samo sa distance, da smo mi različite lige.

Priznaje da je istina je da su se Tadić i Ljajić uz pomoć njega popeli na vlast a onda ga izigrali, okrenuli leđa i postali najveći neprijatelji Islamske zajednice.  “Nema klupe oko Mešihata, nema strehe pod kojom me nije čekao da se vratim sa puta, ne bi li me molio da ga podržim na izborima, obećava da ako ga podržim i ako pobijedi da će se zalagati za jedinstvenu Islamsku zajednicu”

Zukorlić ističe da je Ljubiša Preletačević Beli uzeo autorsko pravo Rasimu Ljajiću. “Ljajić je autentični preletačević na poliitičkoj sceni. Bio je sa Đinđićem, pa sa Koštunicom, pa sa Tadićem, pa sa Dačićem, pa su Vučićem. Čovjek je bio u svakoj Vladi od pada Miloševića, sinonim je za preletačevića u Srbiji i to svi znaju.”

Smatra da je njegova pojava na političkoj sceni pomrsila konce Ljajiću i Ugljaninu. “To jesu dvije poltronske politike i koncepcija koja je postala normalnu u Sandzaku a koja davi narod u Sandžaku. Sa jedne strane imate nalickanog Ljajića u ulozi srbofila i imate Ugljanina koji je prijetio 90-tih da hoće ovo, hoće ono i tako su oni podijeli biračko tijelo. Jedni su branili Sandžak od Ugljanina a drugi od Ljajića. A sada ono što im pokvarilo taj divan san jeste moja pojava. Na političku scenu u Sandžaku donosim autentičnosti, iskrenost i etiku u politici i ja ću tome ostati dosljedan bez obzira na to da li ću politički profitirati ili ne, kaže Zukorlić dodajući da je mijenja reakcije ali ne i stavove.

Zukorlić je citirajući reisa Kavazovića kazao da su Sandžaklije najvitalniji dio bošnjačkog naroda. “Zapravo najzdraviji, najvrijedniji, najinicijativniji, isplivaju uvijek u prvi pred. I onda se čudite kada dođu u Sarajevo i preuzmu svu inicijativu. Uvijek je periferija vitalnija od centra, centar je uspavan. I svaka promjena kreće iz periferije a završava se u centru. Periferija je uvijek nečim ugrožena, ona je uvijek na oprezu i suočena sa brojnim izazovima.” navodi Zukorlić.

Što se predsjedničkih izbora tiče i podrške koju su on i Rasim Ljajić uputili premijeru Aleksandru Vučiću kaže da su razlike između njihovih birača različite. “Naši biraču su psihološki jako različiti. Ljajićevi birači sa oni koji su u vrijeme Miloševića glasali za Miloševića, u vrijeme Koštunice za Koštunicu, u vrijeme Tadića za Tadića. Oni su uvijek uz jačega, uz onog koji je na vlasti i nije je lako animirati.” kaže Zukorlić.

Sa druge strane, navodi Zukorlić, moji birači sa najautentičniji birači i njima ne možete reći glasajte za ovog jer sam vam ja to rekao. Za moje birače i sada nisam siguran koliko će mene da poslušaju. Imao sam emisiju koja je trajala dva sata u kojoj sam obrazlagao podršku Vučiću, ja znam tu strukturu. To su ljudi koji neće prihvatiti bez argumenta.

Zukorlić kaže iz godinu dana iskustva sa Vučićem i ima dosta pozitivnog uz veliki potencijal da se da pozitivni trend nastavi. “Posle konsultacija u stranci, argumenta za i protiv došli smo do zaključka da uz podršku Vučiću našu politika pomirenja ima najveću šansu.

Dodaje i da Sandžak može biti nukleus novog zajedništva.

“On se nalazi na geo-strateškom položaju u srcu Balkana, to je ogroman potencija i šansa koju moramo iskoristit. Mnoštvo različitosti nas okružuje, to je naše bogatstvo. Ja sam još osnivajući Univerzitet, pokušao da Sandžak koji je kroz historiju predstavljan kao tačka sudara da okrenem smjer i da Sandžak postane tačka susreta i nukleus novog zajedništva. To jeste bila moja ideja još od 2002. godine i za to se još uvijek aktivno zalažem i ponavljam u razgovorima sa Izetbegovićem i Vučićem”

Zukorlić ističe da kada je bilo najteže i kada su Sandžak napustili lideri i ostavili narod on bio taj koji je sačuvao mir.

“Između 1993. i 1995. godine kada je rat buktao u Bosni i kada su tenzije bili na vrhuncu ja sam sačuvao mir u Sandžaku. Podsjećam da tada Ljajića nije bilo nigdje a Ugljanin je pobjegao u Tursku. Upaljač je bio u mojim rukama. Tada je bio dovoljno da se samo jedan incident desi i da sve krene u pogrešnom smjeru. Islamska zajednica na čelu sa mnom je bila najzaslužnija za očuvanje mira.” kazao je Zukorlić.

 

SANA – R. Zećović

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img