Implementacija bosanskog jezika u krizi

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Implementacija bosnaskog jezika je u krizi,  odobravanje mnogih udžbenika kasni dok su zbog naučno spornih činjenica stopirano izdavanje udžbenika za historiju, Svijet oko nas, Prirodu i društvo, jer stručnjaci, historičari, ne mogu se složiti s historijskim činjenicama, šta ovo znači za Bošnjake, za djecu koja trebaju pohađati nastavu na svom maternjem jeziku razgovarali smo sa šefom vijećničke grupe „Za Bošnjake, Sandzžak i Muftiju“ dr. Jahjom Fehratovićem i predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice dr. Admirom Muratovićem.

Značajnost bosanskog jezika i književnosti veoma je bitna kada je riječ o davanju suglasnosti roditelja i opredjeljivanju koji jezik će pohađati djeca osnovnih i srednjih škola. Tim povodom šef vijećničke grupe prof.dr. Jahja Fehratović istakao važnost svijesti o maternjem jeziku.

Predsjednik Bošnjačke kulturne zajdnice prof.dr. Admir Muratović naglasio koliko je BKZ doprinijela razvoju bosanskog jezika i književnosti na prostoru Sandžaka.

Prof.dr. Muratović upozorio da se kriza identiteta stvara samo ukoliko Bošnjaci dozvole, stoga  Muratović dodaje da nastavnici imaju važnu ulogu. Prof.dr. Fehratović uputio apel roditeljima, nastavnicima i direktorima škola da razmisle o svom identitetu, kulturi i tradiciji.

Opširnije o temi problema bosanskog jezika u “Temi dana”

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img