Iz štampe izašla knjiga “LETTER” autora akademika Mehmeda Akšamije

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Centar za dijalog – Vesatijja izdao je, kao posebnu ediciju, autorsku knjigu akademika Mehmeda A. Akšamije, profesora Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, pod nazivom “Letter – Pismo”.

Time su, kako su naveli iz Centra, pokušali dati svoj doprinos u promoviranju mira, suživota i međureligijskoga dijaloga, javila je MINA. Promocija će se održati u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, u četvrtak 23. marta 2017. godine sa početkom u 19,00 sati.

Promotori su: akademik Ferid Muhić, akademik Vladimir Premec, prof. dr. Ugo Vlaisavljević, prof. dr. Franjo Topić i Muhamed Jusić.

“Sa posebnim pijetetom sam radio na ovoj knjizi zato što osjećam da ove poruke za međuvjerski i međukulturalni dijalog, izrečene u ime muslimana-Bošnjaka kroz riječi njihovog vrhovnog duhovnog autoriteta imaju trajnu vrijednost za buduće generacije, ma gdje oni bili. Posebno mi je drago što je Centar za dijalog – Vesatijja prihvatio i podržao ovaj izdavački poduhvat kao dio svog programa aktivnog širenja međuvjerskog i međukulturnog dijaloga. Premda na prvi pogled može izgledati da je ova dokumentarna studija posvećena osobi, ona je prije svega posvećena mogućnostima komunikacije sa svijetom iz bosanske perspektive. I zato ova knjiga nije priča o osobi, već o ideji osobe koja je nastojala da iskoristi svaku priliku kako bi pronijela glas bosanskog razuma, glas bosanske mudrosti, glas bosanskog ponosa, glas bosanskog prkosa od sna”, naveo je Akšamija. Dodaje i da je mišljenja da je poruka ovog projekta jasna: Bošnjaci su evropski narod i zato je važno da se  čuje njihov glas u borbi protiv svakog zla i nepravde u Evropi i svijetu uz geslo pokušaj respektirati svoje i poštuj tuđe”, zaključio je. Izdanje ovog projekta je neprofitnog karaktera.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img