Home Rubrike Vijesti Pogledajte kako se obrazuju i sa kakvim izazovima se susreću đaci u...

Pogledajte kako se obrazuju i sa kakvim izazovima se susreću đaci u selu Doliće

348

Škola u Doliću radi sa dva učitelja, jednom vaspitačicom, osamnaestoro djece. Imaju novoizgrađenu, uz dobre uvjete za rad. Rade u kombaciji prva četiri razreda. Ono što ohrabruje, a učitelji vode statistiku da raste natalitet.

Sandžak Tv u selu Doliće, u Osnovnoj školi Rifat Burdžović Tršo. 18 učenika od prvog do četvrtog razreda ukupno i dva učitelja. Evo kako to ovdje izgleda.

U prvom i četvrtom razredu po šest učenika, u drugom pet, četvrtom šest. Srećom, prema statistici koju vode učitelji u poratu natalitet u Doliću pa su i optimisti da će u budućnosti biti mnogo više đaka.

“Nažalost, pošto je opšta situacija bila takva da su ljudi trbuhom za kruhom otišli širom svijeta Bosne, Turske, zapadnih zemalja ostao je mali broj stanovnika.” kaže učitelj Hasan Turković.

U školi prva četiri razreda, u kombinaciji nastavu slušaju prvi i treći, drugi i četvrti.

“Imamo dvije kombinacije skoro u svim odjeljenjima što se tiče matične škole u Karajukića bunarima. Osmorazredna je i u Rasnu, a imamo sedam isturenih odjeljenja od Cetanovića do Ugla i skoro u svim tim isturenim odjeljenjima je smanjen broj učenika i rade kombinovana odjeljenja.”

Općina iako organizirala prijevoz đaka, djeci najveća podrška roditelji pogotovo kad je ledena pešterska zima.

I sve je ovdje drugačije, mada besprijekorno funkcionira. Kad učitelj jednima drži matematiku, istovremeno drugima bosanski.

Bez obzira na sve, iz ove škole generacijama izlazili odlični učenici, danas uspješni ljudi.

Učitelji ističu da su i oni imali dobre učitelje, pa znanje prenose i ulažu trud u svaku novu generaciju. Stara škola ostala u znak sjećanja na pogotovo 70-te godine kad su učionice bile prepune. U novoj školi uvjeti za rad dobri, djeca vrijedna, nastava je na bosanskom. Jedina je želja zadržati porodice na Pešteri, a ne treba za to mnogo. Volja vlasti da napravi put i osigura vodu. Mještani kažu, sasvim dovoljno

 

Previous articleSkupština Prijepolje – Na dnevnom redu godišnji plan rada više preduzeća i ustanova
Next articleCHR Hajrat – Postavljena boden deka za kuću porodici Pijuk iz Brodareva