Novi Pazar potpisao memorandum protiv diskriminacije LGBT osoba

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U svečanoj sali Kulturnog centra Novi Pazar, lokalni organi vlasti i organizacije civilnog društva potpisale su Memorandum o saradnji kojim se obavezuju na zajednički rad na prevenciji diskriminacije i LGBT osoba Novog Pazara.

Ovo je prvi dokument kojim se lokalni organi zaduženi za zaštitu prava građana obavezuju na međusobno umrežavanje, praćenje i aktivno reagovanje na slučajeve diskriminacije osoba LGBT orjentacije. Osim u Novom Pazaru, memorandumi o saradnji potpisani su ranije u još šest gradova – Subotici, Beogradu, Nišu, Pančevu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Iako je bilo najavljeno da će sporazum ispred grada Novog Pazara potpisati gradonačelnik Nihat Biševac on se nije pojavio, pa je memorandum potpisao član gradskog vijeća Mirsad Jusufović.

On naveo da Novi Pazar poštuje sve manjine i manjinska prava, ističući da ovo nije politička, već stvar osnovnih ljudskih prava.

– Posebno me raduje jer su se pored grada, u inicijativu uključile i značajne republičke i lokalne institucije poput policije i tužilaštva – dodao je Jusufović.

Lidija Ðorđević iz organizacije Labris, posvećene zaštiti lezbejskih ljudskih prava ukazala na važnost da lokalni organi sarađuju u borbi za unapređenje položaja LGBT grupacija i da efikasnije i koordinisanije funkcionišu.

To je pravi način da se povrati povjerenje u institucije – rekla je predstavnica Labrisa, organizacije koja realizuje projekat „Umreženi za poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji” uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj.

Memorandum o saradnji potpisali su i Policijska uprava Novog Pazara, Centar za socijalni rad, Više i osnovno javno tužilaštvo, Nacionalna služba za zapošljavanje, Doma zdravlja Grada Novog Pazara kao i Udruženja Urban-IN i Kulturni centar.

Izvor: SANA

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img