Home Rubrike Vijesti Neke škole u Novom Pazaru od septembra uvode uniforme za đake

Neke škole u Novom Pazaru od septembra uvode uniforme za đake

415
0

Školske uniforme- Da ili Ne. Dobra ideja, samo pitanje, ko će to finansirati. Roditelji, prema svemu sudeći!

Uvođenje školskog kodeksa oblačenja, odnosno školske uniforme za učenike ideja kojom se školama omogućava da održe status institucije gdje se učenik osjeća prihvaćeno bez obzira na socijalnu sredinu iz koje dolazi. Ipak, do realizacije ideje, prema svemu sudeći, teško.

“To je dobra ideja ministra i dosta škola je to pokrenulo van naše zemlje, ali trebamo biti realni koliko je to izvodljivo.” kaže direktor OŠ Bratstvo Dejan Kulundžić.

A finansirati, smatra, ne može niko osim roditelja. Situacija ionako teška da bi svaki roditelj školsku uniformu mogao priuštiti. Ministarstvo da finansira ogromna je brojka i ogroman projekt jer je gotovo dvije hiljade škola u Srbiji plus koliko učenika. Ni Grad iz svog proračuna sredstva ne bi mogao osigurati.

Bez obzira na odluku Ministarstva, direktor Osnovne škole Bratstvo u Novom Pazaru ima kaže prijedlog kako bi uniforme u njegovoj školi mogle izgledati, a usvoji li ideju Vijeće roditelja, učenici će ih nositi već od septembra.

Da podsjetimo, nakon ankete provedene u svim osnovnim i srednjim školama na području Srbije, polovina se izjasnila za uvođenje školskih uniformi od naredne školske godine. Radi se o polovini od tri i po hiljade osnovnih i srednjih škola , što znači da će biti obavezne u više od 1.700 osnovnih i srednjih škola.

Izvor: SANA – A.Sofić

Previous articleHISTORIJSKI TRENUTAK – Novi Pazar pobjednik Kupa Srbije
Next articleDEBLOKIRANA DEPONIJA U PRIJEPOLJU