Home Rubrike Vijesti Otvoreno pismo Rifatu ef. Fejziću

Otvoreno pismo Rifatu ef. Fejziću

331

BDZ u Crnoj Gori

Rifat ef. Fejziću,

Svojim javnim, uglavnom političkim kvalifikacijama, neosnovano i neuobičajeno za čovjeka koji sebe naziva vjernikom, već od samog osnivanja, BDZ u CG nastojite omalovažiti, predstaviti je političkom organizacijom koja nema svoje utemeljenje u političkom sistemu Crne Gore jer je, kao, uvežena sa strane. Time ste kao formalno nepolitička ličnost svjesno zloupotrijebili poziciju predvodnika vjerske organizacije i autoritetom funkcije svjesno uticali na slobodu političkih opredjeljenja građana.

Pokušavali smo se uzdržati od adekvatnog odgovora. I kada smo bili prisiljeni odgovoriti, činili smo to  „s vrha papučice gasa“. Nastojali smo ponekad i razumjeti vašu tešku poziciju, nadajući se da će kod vas konačno nadvladati razum,  da ćete shvatiti da je vrijeme komunizma i komunističkih imama iza nas, da je Crna Gora Ustavom i zakonima prihvatila politički pluralizam, slobodu političkog izjašnjavanja, principe i standarde slobodnog čovjeka…, i, nažalost, nakon posljednjih vaših javno iznešenih političkih stavova, konačno se uvjerili da vi to niste shvatili i da u tom smislu kod vas neće i ne može biti promjena.

Iskreno, žao nam je zbog toga. Žao nam je prije svega zbog tako važne vjerske institucije kojoj ste se nametnuli, ili su vas nametnuli – sve jedno. Šteta koju ste učinili i koju i dalje činite je neprocjenjiva, a sve posljedice će biti moguće sagledati tek kada vi odete sa funkcije na kojoj ste.

U posljednjem intervjuu koji ste dali dnevnom listu Pobjeda, ali i u čitavom nizu vaših javnih stavova, imali smo priliku čuti i pročitati potvoru i samo potvoru, po starom i vama svojstvenom komunističkom maniru. Gostujući u Pobjedinom serialu neistina, više ste prepoznati kao režiser ali ste se dobro snašli i kao glumac.  Ponovo ste bili neistiniti. Sumnjičite, potvarate, ponižavate, ljagate… Pobjedinom novinaru ste otvorili vrata za promociju jednog novog „rata za mir“. Za ovaj dnevni list operacija „Lim“ se očito nije završila, te nastavlja svoju prljavu misiju započetu devedesetih kada je imao značajnu ulogu u pripremi javnosti dok se spremao napad na Dubrovnik, kada je hapšeno cijelo rukovodstvo SDA na čelu sa Harunom Hadžićem, kada su se lovili Bošnjaci diljem Crne Gore u otvorenoj sezoni lova. Vi, Rifate ef. Fejziću ovom dnevniku u svemu tome obilato pomažete, a čak postoje ozbiljne indicije da inicirate ovu prljavu novinarsku igru. Ne želimo se više pretvarati da ste kao dobroćudno naivni, da ne znate šta radite. Znate! Radite svjesno i sračunato, i to u osmišljenoj akciji sa vašim partnerima iz Bošnjačke stranke, za sitne i prizemne interese.  Znate i to da ova nova „sezona lova“ koju otvarate nije slučajna. Uvjerili ste nas da ste osvetoljubivi  i da ćete sa vašim potvorama ići do kraja. Ako od vas bude zavisilo, imaćemo nastavak devedesetih.

Nismo i nećemo preći preko činjenice da ste se drznuli i udarili na Ustav države Crne Gore, a time i na ustav vjerske zajednice koju predvodite. Iako je i vama postalo jasno šta ste učinili, i danas se time javno ponosite. Islamsku zajednicu u Crnoj Gori,  sporazumom koji ste 2012. godine potpisali sa tadašnjim premijerom Lukšićem doveli u specijalan status. Šta ste htjeli time? Ako prvog čovjek IZ u CG, shodno odredbama ovog sporazuma bira Vlada, a svim ostalim vjerskim organizacijama u Crnoj Gori njihovi vjernici, kakvu ste to poruku poslali? Da li je to Islam u Crnoj Gori postao državna religija, ili, što će prije biti, opasnost koju Vlada mora držati pod svojom kontrolom?  Na ovo pitanje ste dužni odgovoriti, bar javnosti, a u pravno uređenoj državi za ovaj čin klasičnog udara na ustavni poredak, odgovarali biste u krivičnom postupku.

Mržnja koju sijete protiv BDZ-a, očito je, ima ozbiljno frustracijsko izvorište. Zbog javnosti, prije svega, podsjetićemo vas na neke vaše boljke. BDZ se u legitimnom političkom projektu, pored ostalog, zalaže da se vjerske zajednice, kao i svi narodi i svi građani  tretiraju ravnopravno, a shodno Ustavu CG, da i muslimanski vjernici i njihova vjerska organizacija poput ostalih vjerskih organizacija u CG bude samostalna i odvojena od države. U pomenutom sporazumu sa Vladom, crtali ste i nametnuli vjerske mape a u praksi sprovodite torturu i nastojite inkriminisati sve one koji iskazuju neslaganje sa vama. Vama je dobro poznato da na takve mape nisu i neće pristati ni pravoslavci ni katolici u Crnoj Gori, ali vama dupli aršini očigledno ne smetaju. Znate li da se duhovno-vjerski prostor ne da ograđivati državnim granicama? To je ujedno i ustavni princip, kojeg ste vi pogazili. Vjernicima koji Sarajevo osjećaju svojim duhovno-vjerskim centrom ne možete osporiti to temeljno ljudsko pravo, tim prije jer se radi o vijekovima sticanom pravu.  Nemate  pravo  poništavati, voljom vjernika i njihovih gradskih odbora, legalno ustrojeno Muftijstvo sandžačko, pogotovo nakon činjenice da ga je i Rijaset IZ sa sjedištem u Sarajevu svojim ustavom definirao sastavnim dijelom.  A nakon svega što smo čuli i vidjeli, mi nemamo više pravo pitati vas: smeta li vam to možda riječ Sandžak? Smeta, i vama i vašim partnerima iz Bošnjačke stranke, jer vas progoni savjest zbog prevare koju ste počinili i činete sopstvenom narodu.

Već mjesecima uznemiravate javnost nekakvim izmišljenim “nelegalnim školama”. Izgleda da vas i sam pojam “škola” iritira. Vaš lični problem sa školom ne smije biti problem države, a uvjereni smo i neće biti.  Morat’ ćete se ubrzo suočiti i sa, za vas bolnom istinom, da ste nedorasli i pomenuti ime muftije Zukorlića, jer je on daleko iznad vašeg obrazovnog, moralnog, političkog i svakog drugog domena.  Muftija Zukorlić je svojim djelovanjem visoko podigao ugled, čast i dostojanstvo muslimana, Islamske zajednice, ahmedije… vi ste u svemu tome na suprotnom polu.

Ako ste, na kraju, očekivali da kažemo da se više nećemo baviti vama, griješite. Zbog neprocjenjive štete koju činite muslimanima, Islamskoj zajednici, Bošnjacima u Crnoj Gori – bavićemo se vama sve dok ne napustite mjesto vjerskog poglavara Islamske zajednice u Crnoj Gori, koje vam ne pripada.

Predsjedništvo BDZ u CG

 

Previous articleVELIKI USPJEH – Odbojkaši Novog Pazara u finalu Kupa Srbije
Next articleHISTORIJSKI TRENUTAK – Novi Pazar pobjednik Kupa Srbije