Home Rubrike Vijesti Reisulema muftiji Zukorliću: Podržavam ideju pomirenja i dijaloga – pozivam ostale bošnjačke...

Reisulema muftiji Zukorliću: Podržavam ideju pomirenja i dijaloga – pozivam ostale bošnjačke političare da Vas podrže

306
0

Reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Huesin Kavazović pozvao je danas političare u Bosni i Hercegovini i Srbiji da omoguće otvoren dijalog između Bošnjaka i Srba.

On je u Novom Pazaru ocijenio da bi “iznošenje na dnevnu svjetlost svega što opterećuje bošnjačko-srpske odnose, svima pomoglo u budućnosti”.

Svjesni naše prošlosti, rana koje nosimo, genocida, ali ističe, spremni smo zakoračiti u budućnost ali je čini se istina o genocidu u Srebrenici bitnija Srbiji, ocijenivši da se između dva naroda mora otvoriti nova stranica.

“Kao što je Muamer kazao mi trebamo iskren razgovor sa srpskim narodom. Treba otvoriti novu stranicu. To možemo učiniti. I smatram da sa srpskim narodom mora voditi dijalog, govorim ovo kao reisulema, znam šta muslimani osjećaju. Mi trebamo iskren razgovor i iznijeti sve što nas opterećuje na svjetlo sunca koje će rasvijetliti put u budućnost. Srpski i bošnjački narod dijele mnogo toga zajedničkog. Danas smo jedina dva naroda na Balkanu koja su ostala zajedno uz sve velike izazove. Apeliram na političke predstavnike da gdje god mogu otvore vrata dijalogu. Činim to iz razloga jer sam svjestan da u Sandžaku možda i najvitalniji dio našeg naroda.” kazao je reis Kavazović.

izvor: SANA

 

Previous articleSvečano otvorena prva faza nadogradnje zgrade Islasmkih ustanova
Next articleŠta građani misle o nadogradnji FIS-a