Zukorlić – Nakon sastanka sa Vučićem jasan stav o predsjedničkim izborima

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

zukorlic pink

Gostujući u jutarnjem programu Televizije Pink lider Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka narodni poslanik muftija Muamer Zukorlić rekao je da će se vidjeti sa premijerom Vučićem i do sjednice Predsjedništva stranke u subotu 4. 3. 2017. godine imati jasan stav o predstojećim predsjedničkim izborima.

Zukorlić smatra da se dogovor sa Aleksandrom Vučićem mora zasnivati na intenziviranju otvorenih procesa jer bošnjačke glasače treba animirati suštinskom ponudom koju oni žele da podrže, jer blanko podršaka u ovom trenutku nije lahka naročito zbog opterećenih odnosa BiH i Srbije.

„Važno je da Aleksandar Vučić ne izgubi povjerenje koje je do sada gradio prema Bošnjacima. Hoćemo da kandidat Vučić u svom programu ima jasno napisano šta nudi Bošnjacima i drugim manjinskim narodima i zajednicama u Srbiji, pomirenju i dijalogu. Zato nam je važno da neka od suštinskih načela naše politike budu zastupljena u tom izbornom programu.“

Govoreći o Ugljaninu, Zukorlić je ponovio da Ugljanin ima jednu retoriku kada je dio Vlade a drugu izvan nje. „Ovim postupcima on misli da škodi Srbiji, ali ja mislim da škodi i Bošnjacima.“ – rekao je Zukorlić.

Na pitanje da li je za zabranu Ugljaninove SDA, Zukorlić kaže da je protiv takvog razvoja situacije, ali je prema njemu problem odnos državnih organa koji toleriraju njegove kriminalne lokalne vlasti u Sjenici i Tutinu. On smatra da za sva pitanja Ugljaninovog djelovanja odgovore treba davati Lajić koji je njegov koalicioni partner.

Zukorlić je iznova uputio javni poziv Ugljaninu i Ljajiću na debatu, razgovore i dijalog, naglašavajući da njih trojica Bošnjacima, građanima Sandžaka i Srbije duguju razrješenja oko mnogim pitanja.

Govoreći o partnesrstvu SDA i SDP  ističe da mu odgovara to ujedinjenje jer su između ostalog mnogi ustvrdili da je do njega došlo zbog jačanja njegvog utjecaja na političkoj sceni. “Mnogo mi je lakše imati ujedinjenog protivnika. Sad ćemo imati situaciju Mi i Oni.”

Na pitanje novinara o donošenju odluke o o današnjem odlučivanju o izručenju Haradinaja Srbiji, Zukorlić je rekao da Bošnjaci moraju imati autentičnu politiku i da nije dobro da se Bošnjaci miješaju u albansko-srpski spor i ulaze u klinički njihovog obračuna. „Bošnjaci žive i u Srbiji i na Kosovu i Crnoj Gori i u drugim državama na Balkanu, mi moramo voditi računa o svim našim zajednicama i paziti da iznošenjem političkih stavova ne nanesu štetu nikome od njih, kao ni drugim građanima ni Srbije niti neke druge države.“
Ocjenjujući situaciju u Makedoniji, Zukorlić je ostakao da je situacija u Makedoniji veoma složena i važna. On smatra da predsjednik države mora dati mandat onome ko ima većinu za formira nje Vlade da to i učini.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img