Home Rubrike Vijesti PO NOVOM ZAKONU OVJERE POTPISA SAMO KOD NOTARA

PO NOVOM ZAKONU OVJERE POTPISA SAMO KOD NOTARA

505

Počela je primjena Zakona o ovjeravanju potpisa, rukopisa i prepisa prema kojem prestaju s radom odjeljenja za ovjere u sudovima i gradskim upravama. Ovi poslovi tako ostaju u isključivoj nadležnosti javnih bilježnika odnosno notara, u skladu s evropskom pravnom praksom i tradicijom.

Primjena Zakona o ovjeravanju potpisa, rukopisa i prepisa odnosi se na mjestau kojima su imenovani notari. Tamo gdje nema javnog bilježnika poslove ovjere isprava nastavljaju raditi sudovi i općinski organi uprave, što je slučaj s područjem Tutina, Sjenice i Raške.

U Novom Pazaru postoje dva javna bilježnika tako da su se stekli uakonski uvjeti za prestanak rada odjela za ovjere u Sudu i Gradskoj upravi.

Kancelarije su u ulici 8. Marta- javni bilježnik Ahmet Ademović i u ulici AVNOJ-a – javni bilježnik Hafiz Hajrović. Radno vrijeme je radnim danima od 9 do 17 sati, prema odredbi Ministarstva pravde.

Prema riječima notara Hajrovića, notari u Novom pazaru organizirali su se s tehničkim prostorom i lično za obavljanje ovih poslova s obzirom na to da djeluje ukupno šest javnobilježničkih pripravnika, prema zakonu ovlaštenih ovjerivača. U slučaju povećanog obima posla može se organizirati šest posebnih šaltera za ovjeru.

Što se tiče naknada za ovjeru dokumenata, naglašava Hajrović, kod javnih bilježnika znatno su niže u odnosu na dosadašnje takse kod odjeljenja gradske uprave, dok su u odnosu na sudske za neke ovjere niže, a za druge neznatno veće.

 

Ističe da se najveći broj ovjera potpisa odnosi na ovjeru punomoći i ugovora o prometu motornih vozila. Naknade za ove isprave kod notara niže su od sudskih taksi. Tako je za ovjeru punomoći sudska taksa iznosila 490, a kod notara sad iznosi 360 dinara. Ovjera ugovora o prometu vozila u sudu je ovisila od vrijednosti vozila koje se prometuje iznoseći minimalno 980dinara. Naknada kod notara u fiksnom iznosu je od 720 dinara, odnosno 360 dinara po jednom ovjerenom potpisu.

Također, javni bilježnici spremni su, kako kaže, i za ovjeru potpisa građana za kandidiranje za predstojeće predsjedničke izbore i za sve prijavljene kandidate osigurat će pravoremenu ovjeru.

Previous articleZukorlić u emisiji “Intervju” o regionalnim temama
Next articleVELIKO INTERESOVANJE GRAĐANA ZA NAGRADNU IGRU