Home Rubrike Vijesti Generalna menadžerica IUNP-a Elma Elfić Zukorlić govori za ESPRESSO

Generalna menadžerica IUNP-a Elma Elfić Zukorlić govori za ESPRESSO

1257

Dr. Elma Elfić-Zukorlić, generalni menadžer Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, u intervju za Espreso govorila o Internacionalnom univerzitetu, o spornim akreditacijama, tradiciji Univerziteta, studentima, ali I o položaju žena u islamu…

Internacionalni  Univerzitet,osnovan 2002. godine na čelu sa muftijom Muamerom Zukorlićem iza sebe ima određenu tradiciju i kvalitet. U intervjuu za espresso prof.dr. Elma Elfić Zukorlić, generalna menadžerica podsjeća na činjenicu da u okviru Univerziteta djeluje nekoliko departmana,a u sklopu njih I posebni program.

Od te dvije grupe, pojašnjava, odvaja ga to što cilj nije profit, nego zadužbinski odnos, i to znači da je nastao s ciljem unaprijeđenja sredine koja se do 2002. nije mogla pohvaliti institucijama poput univerziteta. Profit koji univerzitet ostvaruje, prema njenim riječima, ulaže se u same studente i region. Primjer je činjenica da Novi Pazar i region nisu imali svoje regionalno pozorište, dok nije nastao Internacionalni, koji je tada imao departman glume, gdje su ličnosti poput Branislava Lečića, Irfana Mensura držali te klase.

Govoreći o diplomama Internacionalnog podsjeća na borbu s tendencioznim odlukama vezanim za status, te da danas postoji čvrsta odluku Vlade da su njegove diploma validne, kao i čvrsto obećanje da će imati isti status kao i drugi univerziteti za dobijanje akreditacije.

Razgovarajući o položaju žene u islamu, napominje da pokrivene žene nažalost nailaze na stereotipe, koji su napravljeni upravo zbog medijskih propagandi.

U islamu se smatra da žena prvenstveno treba da sačuva svoje fizičko, mentalno, duhovno stanje, i da se bavi samo poslovima koji će nju učiniti još zadovoljnijom. Njen izbor bio je da radi, i zaista, kaže, nemam nikakvih prepreka.

Previous articleCHR Hajrat – Pomoć porodici Agović iz Vitomirice
Next articleDeponija u Blaževu – Mještani uplašeni će se zaraziti, pa bolest prenijeti u grad