Home Vijesti Ugljanin podržalo zahtjev BiH za reviziju presude protiv Srbije

Ugljanin podržalo zahtjev BiH za reviziju presude protiv Srbije

223
0

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) podržalo je danas zahtjev Bosne i Hercegovine za reviziju presude Medjunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Predsjednik BNV Sulejman Ugljanin pozvao je državne organe Srbije da iskoriste zahtjev BiH za reviziju presude kako bi “rasvijetlili zločine i razotkrili zločince i time obezbedili satisfakciju bošnjačkim žrtvama i zadovoljili pravdu”.

“Na taj način, državni organi Srbije mogu da skinu teret odgovornosti sa svih budućih generacija srpskog naroda za zločine nad Bošnjacima koji su počinjeni u njihovo ime”, kazao je Ugljanin na konferenciji za novinare u Novom Pazaru.

On je ocijenio da je to “najbolji način za vraćanje povjerenja Bošnjaka u državne organe Srbije, za vraćanje medjunacionalnog povjerenja izmedju Srba i Bošnjaka i uspostavljanja pravednog i trajnog mira na Balkanu”.

Ugljanin je izrazio očekivanje da će da Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i sve njene članice podržati taj stav BNV i time kako je rekao omogućiti uspostavljanje pravednog mira na Balkanu.

Izvor: SANA