Home Rubrike Vijesti Zukorlić se susreo sa Bošnjacima Kosova

Zukorlić se susreo sa Bošnjacima Kosova

437

2

Delegacija Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka predvođena liderom narodnim poslanikom muftijom Muamerom Zukorlićem boravila je danas u Prizrenu na III Kongresu Nove demokratske stranke na poziv predsjednice ove stranke i narodne poslanice u Parlamentu Kosova gospođe Emilije Redžepi.

Obraćajući se prisutnima delegatima i gostima iz diplomatskog i političkog kora, Zukorlić je istakao važnost politike pomirenja i principa na kojima ona počiva, posebno insistirajući na pomirenju svih naroda Balkana do kog mora doći kroz istinu, korištenju pozitivnih rješenja iz zajedničke prošlosti kao temelj budućnosti i pouci iz grešaka koje su opterećivale te odnose kako se nikada i nikome ne bi ponovile.

Zukorlić je istakao da svaki narod ima pravo na istinu i dokazivanje istine jer je to put koji nam dugoročno garantira svijetlu zajedničku budućnost, naglašavajući da utvrđivanje istine ne bi smjelo da smeta nikome, ni jednome narodu niti pojedincu.

On je također naglasio da su na Balkanu svi narodi ravnopravni, da shodno etnogenetskom supstratu predstavljaju jedinstvo različitosti velikih naroda iz prošlosti na kojem se, uz Bliski Istok, temelji savremena civilizacija te da na tim vrijednostima trebamo graditi budućnost.

Na kraju svog izlaganja, Zukorlić je čestitao predsjednici Redžepi i Novoj demokratskoj stranci i bošnjačkoj zajednici na Kosovu na dosadašnjim uspjesima i istakavši da su Bošnjaci Sandžaka uvijek tu za svoju braću sa Kosova.

Skupu su prisustvovale brojne visoke delegacije među kojima i ministar spoljnih poslova Kosova gospodin Enver Hodžaj, predstavnici albanskih, srpskih, turskih, romskih i drugih političkih partija i zajednica. U delegaciji Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka bio je i narodni poslanik Jahja Fehratović.

1  3 4 viber image

SANA

Previous articleDonacijama EU Progresa do sopstevnog biznisa
Next articleBKZ raspisuje literarni konkurs “Štrpci bez mezara”