Zukorlić: Bošnjaci da se ne miješaju u srpsko-albanski konflikt

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Bošnjaci ni na koji način ne treba da se miješaju u srpsko-albanski konflikt, ocjenjuje poslanik BDZ-a Muamer Zukorlić povodom čestitanja Sulejmana Ugljanina Hašimu Tačiju na državi Kosovo.

Zukorlić za Tanjug ocjenjuje da takvo miješanje Bošnjaka može biti samo na njihovu štetu, te ističe da će nekoj od bošnjačkih zajednica “gotovo sigurno napraviti problem”.

Iz Bošnjačkog nacionalnog veća, čiji je predsjednik Ugljanin, juče je saopšteno da je lider SDA prilikom nedavnog boravka u Prištini čestitao Tačiju “na dobrim rezultatima u izgradnji jedne demokratske, multinacionalne i multikonfesionalne evropske države zasnovane na vladavini prava, pravnoj sigurnosti i jednakosti pred zakonom”.

Zukorlić ovaj Ugljaninov gest vidi kao uobičajeno ponašanje lidera SDA, koje zavisi od toga da li je u vlasti ili van nje.

“Kada je u Vladi, onda je Srbija najbolja zemlja, prava Bošnjaka su na najvišem nivou i tada je on najveći srpski patriota. Kada nije u Vladi, onda radi sve ono što je suprotno od toga, govoriće da je Srbija faštistička tvorevina, uključujući i ovo sada”, primećuje Zukorlić.

S obzirom na to da Bošnjaci žive na području Srbije, BiH, i Crne Gore, Zukorlić kaže da bi politički predstavnici Bošnjaka najprije trebalo da vode računa o bošnjačkim pitanjima i interesima.

“Nije dobro da Ugljanin na ovaj ili bilo koji drugi način gura prst u oko Srbiji”, navodi Zukorlić i primjećuje da je to jedna krajnost bošnjačke politike u Srbiji, naspram druge koja, kaže, podrazumijeva da se uvijek nešto kaže protiv Bosne, Albanaca i muslimana uopšteno.

On ovaj drugi “model” pripisuje Rasimu Ljajiću i podsjeća da su Ugljanin i Ljajić ozbiljni politički partneri na lokalnnom nivou, te primjećuje da se ne vidi kako će se Ugljaninovo ponašanje odraziti na to.

Nema sumnje, međutim, da je ovdje ipak riječ o uskim ličnim i partijskim interesima, a da je interes zajednice bošnjačkog naroda u drugom planu.

“Mi kao politički predstavnici Bošnjaka trebalo bi da najveći dio naše energije uložimo da Bošnjacima, ma gdje oni živjeli, olakšamo, a ako ne možemo da im pomognemo onda bar da pazimo da svojim izjavama, pa i postupcima im ne otežavamo ionako tešku poziciju u kojoj se nalaze”, zaključio je Zukorlić.

Izvor: Tanjug, Foto: Espreso

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img