Home Rubrike Vijesti USPJEŠNO ZAVRŠENA MANIFESTACIJA U LUKSEMBURGU

USPJEŠNO ZAVRŠENA MANIFESTACIJA U LUKSEMBURGU

410

Koliko Bošnjaci u dijaspori teže zajedništvu i međusobnom okupljanju pokazuje i broj Bošnjaka okupljen na manifestaciji “Allahov Poslanik a.s. najbolji uzor” koja je održana u Luksemburgu a kojoj je prisustvovalo preko 500 muslimana iz dijaspore.

Manifestacija “Allahov Poslanik a.s. najbolji uzor” okupila je brojne džemate Luksemburga i šire, a muslimani uživali u raznovrsnom programu. Jedan od organizatora tribine je džemat iz Mamera,  Faruk Ličina kazao koliko podršku daju Bošnjaci za organizaciju ovih i sličnih manifestacija.

-Skup je pod pokroviteljstvom Islamske zajednice Luksemburga Shoure, tako da je moja malenkost tu da pruži podršku ovom skupu. Zadovoljni smo podrškom Bošnjaka, mada ako bi svi došli koliko nas ima ne bi mogli stati u jednu ovoliku salu, kazao predsjednik džemata CCIL na Mameru

Predavač  Mr. Elvedin Pezić istakao značajnost organiziranja ovakvih manifestacija, ali i značajnost tribine o Allahovom Poslaniku a.s.

-Muslimani su odvojeni od svojih matica, osjećaju gurbetluk, usamljeni su i svakako je dobro da se poduče, educiraju znajući ko je Božiji Poslanik s.a.w.s. i kakvi su njegovi savjeti muslimanu, danas kada se nalazi u jednom specifičnom okruženju, dodao Pezić.

Član odbora džemata AIC SUD broji preko 500 porodica i može se pohvaliti brojnim aktivnostima. Džemal Skenderović istakao važnost očuvanja vjere u zemlji većinskog nemuslimanskog stanovništva.

-Kada živite u državi u kojoj morate da učite novi jezik, da se ponašate u skladu sa zakonom te države, tek tad vidite koliko je bitan spoj vjere ljudi koji su ovdje, jer mi se ovdje integrišemo i nama je vjera potrebna i ovakve manifestacije da se ne bi asimilirali u budućnosti, kazao Džemal Skenderović.

I džemat Afnan pružio podršku tribini, jedan od najmlađih džemata primjer je drugim džematima sa aspekta organizacije žena koje su organizirale brojne sekcije i tribine.

-Afnan kao jedan od najmlađih džemata u našoj državi, već je pokazao čitav niz aktivnosti i može da bude primjer drugim džematima, naročito ako se posmatra sa aspekta ženske organizacije našeg džemata, istakao potpredsjednik džemata Afnan

Žene, pokretači na svaki nacin iskazuju svoje ambicije u pravcu organiziranja akcija, smatraju da trebaju raditi više na međusobnom okupljanju u različitim povodima.

-S obzirom na broj žena u Luksemburgu i broj džemata i članica džemata ima dosta žena koje su isključene, to mi je jako žao i poručila bih im  da dođu i da svima pokažemo da smo za zajedništvo i za građenje boljeg našeg sutra, kazala aktivistkinja Enisa Tursić Skoko

Koliko je vjera islam čista, jedinstvena Bošnjaci širom svijeta dokazuju sa novim manifestacijama, aktivnostima i planovima. Novi planovi su u realizaciji, a Bošnjaci u dijaspori već najavljuju nove tribine.

Previous articleNikolić još uvijek vjeruje da će ga Vučić podržati
Next articleNASLEĐENI PROBLEM ODNOŠENJA SMEĆA U PRIJEPOLJU