NSZ: AKTIVNE MJERE ZAPOŠLJAVANJA ZA 2017. GODINU

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

Nacionalna služba za zapošljavanje objavila 11 javnih poziva i konkursa za realizaciju aktivnih mjera zapošljavanja u ovoj godini. Dostupni na sajtu, oglasnoj ploči Filijale i publikaciji „Poslovi“. Zainteresiranost velika, obuka počela, mada kvote još nisu poznate. Usvojene su na nivou Republike, ali prema filijalama informacije još nisu proslijeđene.

Prvi javni poziv za subvencije samozapošljavanja odnosi se na nezaposlene koji su na evidenciji Nacionalne službe sa završenom obukom poduzetništva za početak novog biznisa.

– Subvencija se isplaćuje u jednokratnom iznosu od 180 hiljada dinara, odnosno 220 hiljada dinara za osobe s invaliditetom u cilju pokretanja nekog oblika poduzetništva ili privrednog društva ukoliko osnivač u njemu zasniva radni odnos, kaže Mirzet Bektović načelnik Odjela za programe zapošljavanja.

Oni koji ostvare pravo obavezni su registrirati djelatnost minimum 12 mjeseci, kao i isplaćivati doprinose za obavezno socijalno osigursnje. Drugi javni poziv tiče se subvencije zapošljavanja osoba iz kategorije teže zaposlivih na novootvorenim radnim mjestima.
-Subvencija se odnosi na poslodavce koji pripadaju privatnom sektoru gdje se isplata vrši u jednokratnom iznosu u cilje zapošljavanja nezaposlenih lica koja se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. U ove kategorije spadaju mladi do 30 godina bez kvalifikacija, odnosno koji posao čekaju minimum 12 mjeseci, stariji preko 50 godina, tehnološki viškovi, pripadnici romske nacionalnosti kao i osobe s invaliditetom, ističe Bektović.

Visina subvencije određena je stepenom razvijenosti lokalne samouprave i za Novi Pazar iznosi 200 hiljada dinara po osobi, odnosno 240 hiljada za osobe s invaliditetom.

Također, iz Nacionalne službe za zapošljavanje podsjećaju da je u toku i realizacija  obuka za tržište rada za gerontodomaćice, kuhare, kozmetičare, vođenje poslovnih knjiga kao i osnovna informatička obuka. Besplatne su , a zainteresirani mogu se javiti savjetnicima u Zavodu za zapošljavanje.

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img