Home Rubrike Vijesti U POŠTE I BANKE SA STARIM LIČNIM KARTAMA DO 31. MARTA

U POŠTE I BANKE SA STARIM LIČNIM KARTAMA DO 31. MARTA

275

Gađani koji do kraja decembra, kada je bio rok za zamenu starih ličnih karata za nove biometrijske, to nisu učinili ipak mogu sa starim dokumentom u poštama i bankama da podižu novac.

NBS je krajem prošle godine svim bankama uputila preporuku da do kraja marta omoguće klijentima banaka, koja posjeduju trajni lični dokument, korišćenje starih ličnih karata radi redovne isplate penzija, potvrđeno je u ovoj instituciji. Samo u Kraljevu, prema nekim procjenama, oko 15.000 građana nije zamijenilo stare lične karte i to su uglavnom starije osobe sa trajnim ličnim dokumentima.

U Kol centru Poštanske štedionice kažu da će uvažavati stare lične karte zaključno sa 31. martom, a u ostalim bankama navode da do tog datuma sa starim ličnim kartama mogu da se podnose i zahtevi za kredite i da su postupili u skladu sa preporukom NBS.

U MUP-u je rečeno Tanjugu da je najveći broj građana zamijenio lične karte, kao i da građani iako je istekao zvanični rok i dalje mogu da podnose zahtjeve za izdavanje biometrijske lične karte u policijskim upravama i stanicama i da će im one biti izdate po hitnom postupku.

Među onima koji nisu uzeli novi biometrijski dokument najveći je broj ljudi koji su došli u Srbiju kao izbjeglice i još se nisu upisali u knjigu državljana Srbije i sada imaju velikih problema da pribave svu dokumentaciju za nove lične karte.

Zakon o ličnoj karti inače propisuje novčanu kaznu do 50.000 dinara ili kaznu zatvora do 30 dana za prekršaj za „lice koje nema ličnu kartu ili koje u određenom roku ne podnese zahtjev za izdavanje lične karte, a sa 5.000 dinara za „lice koje ne nosi ličnu kartu, a dužan je da je ima”.

Previous articleZAŠTO BOSNA MORA POKRENUTI REVIZIJU PROTIV SRBIJE
Next articlePriznavanje vozačkih dozvola Srbije u Austriji