Home Rubrike Vijesti Zukorlić – Bosna je ključ stabilnosti na Balkanu

Zukorlić – Bosna je ključ stabilnosti na Balkanu

486
0

viber image

Gostujući u jutarnjem programu televizije Happy narodni poslanik u Skupštini Srbije Muamer Zukorlić kazao da su dešavanja na Balkanu povod zašto je napisao knjigu, čiji je krajnji cilj bio odgonetnuti šta je uzrok tih dešavanja, ratova i stradanja.

„Tražeći odgovor zašto je narod na Balkanu inferioran, i pored tolikog kapaciteta zaključio sam da 2.500 godina nismo imali matičnu imperiju, a uvijek služili drugim imperijama. Problem je i nepriznavanje sebe kao naroda i nedostatak samopoštovanja.“ zaključio je Zukorlić.

Ono što gospodin Zukorlić kao političar nudi je pomirenje što je veoma duga tema, ali medijima je potreban kraći i eksplozivan naslov kako bi povećali tiraž svojim novinama , svestan težine puta kojim je krenuo kaže, neće odustati jer je to ono što je potrebno ovom narodu.

O pisanju i zadnjim naslovima u pojedinim medijma kada su u pitanju Turska i BiH pola od toga nije istina, ali ono na čemu bi svi narodi na Balkanu trebali raditi je naći zajedničke vrijednosti kojih je mnogo a ne biti teren na kome će drugi igrati svoje igre.

„Ovdje postoji kriza i pad elite, a moja ideja je stvarati elitu i preko njih se obraćati narodu na sve moguće načine sa novom porukom, mi moramo definisati zajedničke vrijednosti.“ ističe Zukorlić.

Dodaje da su ga mediji u Srbiji su zbog prodaje svojih novina i kao ličnost satanizirali i da je potrebno vrijeme da ga narod upozna i zato ne odbija nijednu medijsku ponudu.

“Ozbiljno razmišljam da se kandidiram za predsjednika Srbije”

Zukorlić ističe da postoji mogućnost da se kandidatura za predsjednika podsjećajući da je već jednom dobio 20.000 srpskih glasova i to u vrijeme kada je predstavljan kao najveći neprijatelj Srbije i Srba, a to je bio podstrek za dalje.

“Ja ozbiljno razmišljam da se kandidujem za predsjednika Srbije. Već sam to jednom učinio 2012. godine kada sam u vjerskim odorama dobio oko 63.000 glasova. Ta kampanja je bila prilika da govorimo o problemima sa kojima se tada susretala Islamska zajednica. Danas je situacija drugačija, okolnosti su se promijenile. Medijska blokada je probijena. Još uvijek nisam donio konačnu odluku, kandidatura će zavisiti od više faktora. Ona što je sigurno da iako budem kandidat ja neću nudim senzaciju i rješenja preko noći. Ako se kandidujem za predsjednika ja ću se fokusirati na to da sve što budem govorio narodu primenim na sebi, prije pobjedničke i predsjedničke, potrebna je edukacijska politika, a kandidatura je idealna prilika za to.“ kaže Zukorlić,

“Bosna je ključ stabilnosti na Balkanu”

Zukorlić na pitanje da li Srbiji od Bosne prijeti opasnost kazao da Bosna kroz historiju nije nikada pokazivala osvajačke ili neprijateljske pretenzije.

“Ja mislim da tu postoje dvije stvari. Bosna nije opasnost nikom, ona kroz historiju nije imala pretenzije prema nikom. Bosna jeste ključ stabilnosti na Balkanu. Svaki pokušaj destrukcije Bosne, unijeće nemir u regionu i zato treba staviti na to tačku. Bosna i Hercegovina mora ostati kao jedinstvena država sa svojim punim integritetom i teritorijalnim suverinitetom u kojoj će narodi živjeti u miru.” kazao je Zukorlić.

On smatra da narodne mase ne trebaju biti uznemirene zveckanjem oružja koja je postaje sve češće u regionu jer je to način da se ostvare neki od interesa.

“Zapamtite, nema rata kada se bojite rata. Dok ne izumru generacije koje su ratovale i žrtve koje su pretrpjele najveće gubitke nema rata. Sve dok pamtimo ratne strahote i užas neće biti rata.” kaže Zukorlić.

Šta je Zukorlić uradio za narod

Na pitanje šta voditelja šta je uradio za narod u Sandžaku, Zukorlić kazao da je ponosan na rezultate koje je ostvario kao muftija, podsjećaju na stanje koje je zatekao kada se našao na čelu Mešihata IZ-e u Srbiji.

“Kada sam 1993. godine doaš na mjesto muftije, nisu postojale institucije u Islamskoj zajednici a cijeli rad Islamske zajednice svodio se na osnovne obrede, dženaze. Nije bilo ustanova i sistema. Ja sam imao čast da predvodim osnivanje jedne kompozicije institucija. Od medijskog sektora (Glas islama, Sandžak TV, Ref-ref radio), zatim humanitarne organizacije “Hajrat” u okviru koje postoji sedam kuhinja za siromašne u svim gradovima Sandžaka i te kuhinje hrane preko 2500 porodica, i to bez spiska, bez kartice, bez registracije, bez obzira na vjersku pripadnost i to traje već sedam godina. Dalje cjelokupan sistem obrazovni sistem (12 vrtića, tri medrese, Islamski fakultet, Univerzitet, izdavaču kuću, i još mnogo toga) ističe Zukorlić.

 

Previous articleOd silnih zaduženja kadra SDP-a u Prijepolju Domu kulture blokiran račun
Next articlePrijedlog za rješavanje sale za tjelesni odgoj