Home Rubrike Vijesti Fehratović na sastanku sa kongresmenom grada Čikaga predstavio politiku pomirenja

Fehratović na sastanku sa kongresmenom grada Čikaga predstavio politiku pomirenja

349

1

Narodni poslanik Bošnjačke demorkatske zajednice Sandžaka Jahja Fehratović zajedno sa ostalim članovima parlamentarne delegacije Skupštine Srbije 31. 1. 2016. godine imao je radni sastanak sa kongresmenom šeste izborne jedinice države Illionis, odnosno grada Čikaga, gospodinom Peterom Rosokom, koji je šest puta biran za člana Američkoga kongresa i predstavlja preko 750.000 birača.

Roskom je član više komiteta i komisija i važi za jednog od najuticajnijih članova Američkoga kongresa.

Nakon predstavljanja, delegati su imali prilike sa kongresmenom Roskom podijeliti vlastita iskustva i viđenja politike. Poslanik Fehratović je iskoristio priliku da predstavi Bošnjake Sandžaka i Srbije i politiku pomirenja i dijaloga i među narodima Balkana kao temelj prosperiteta i preduvjet napretka kako države Srbije tako i svih ostalih balkanskih država na njihovom putu ka izgradnji trajne demokratije i članstvu u Zajednicu evropskih naroda za koju se Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka zalaže.

Raskom i Fehratović  su se  složili da je politika pomirenja jedina alternatriva boljitku balkanskih naroda, pri čemu je Raskom posebno naglasio važnost toga što sadašnja Vlada Srbija gleda ka budućnosti, a ostavlja traumatičnu prošlost iza sebe, metaforički se izrazivši da je važno što takva politika „omogućava narodima Srbije i Balkana da gledaju put pred sobom kroz  šoferšajbnu, a ne isključvio na retrovizore kroz koje se samo prelama samo slika prošlosti.“

2 3

SANA

Previous articleDr. Fehratović Amerikance upoznao sa sandžačkom književnošću i radom IUNP-a
Next articleDr. Fehraotivć sa kongresmenom Aderholtom o poljoprivrednim resursima Sandžaka