Home Rubrike Vijesti Dr. Fehratović Amerikance upoznao sa sandžačkom književnošću i radom IUNP-a

Dr. Fehratović Amerikance upoznao sa sandžačkom književnošću i radom IUNP-a

441

1

Narodni poslanik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka započeo je radnu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama prijemom u Kongresnoj biblioteci u okviru koje se realizira program „Open world leadershipcenter“ koji je i zvanični domaćin parlamentarnoj delegaciji Narodne Skupštine Republike Srbije.

Ambasador i direktor „Open world leadership centra“ John O’Keefe sa saradnicima poželio je svim delegatima toplu dobrodošlicu, nakon čega je uslijedilo upoznavanje sa Kongresnom bibliotekom. Ova biblioteka raspolaže najvećim knjiškim fondom na svijetu sa preko 162 miliona naslova na 480 jezika. U okviru biblioteke postoji i odjeljenje za južnoslavenske jezike, zbirku čini veliki broj raritetnih izdanja,a obagaćuje se svake godine novom literaturom zahvaljujući godišnjem budžetu od 600 miliona dolara.

Fehratović je iskoristio biblioteku da gospođi AngeliCannon, bibliotečkom referentu za evropsku literaturu uže specijaliziranom za južnoslavenske jezike, uruči „Enciklopediju sandžačkobošnjačke književnosti“ i „Monografiju Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru“ koje će od danas biti pohranjene u impozantni fond Kongresne biblioteke. Fehratović je također kao dar iz Sandžaka amabsadoru O’Keefu uručio „Monografiju Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru“.

U nastavku, delegacija je imala prilike da se u razgovoru sa gospodinom Markom B. Harkinsom sa Gavrament Affairs Instituta sa Georgretown Univerziteta upozna sa načinom rada američke zakonodavne i izvršne vlasti, odnosno Kongresom Sjedinjenih Američkih Država koji se sastoji iz dva doma. Predstavnički dom (House of Representatives) koji broji 435 članova izabranih na dvije godine i 100 senatora sa mandatom od šest godina. Predstavnici oba doma biraju se na direktnim izborima i bez ograničenja u broju mandata.

Gospodin Harkinsom, koji je i sam više od deceniju, bio kongresmen, detaljno je pojasnio delegatima način donošenja zakona koji moraju dobiti saglasnost oba predstavnička doma i predsjednika države.

SANA 2 3 4

Previous articleBačen molotovljev koktel na Bošnjački džemat u Bilefeldu
Next articleFehratović na sastanku sa kongresmenom grada Čikaga predstavio politiku pomirenja