BDZ Sandžaka ima potrebnu Strategiju ekonomskog razvoja

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

q

Prevazilaženje ekonomskih problema u gradu i rad Komisije za dodjelu naziva ulicama u Novom Pazaru, bile su teme današnje konferencije za novinare, koja je održana u prostorijama Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka.

Osnovni uslovi za razvoj i prosperitet Novog Pazara su putna infrastruktura i povoljna poslovna klima – rekao je na konferencij potpredsednik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Sead Redžović. On je istakao potrebu izrade Strategije ekonomskog i privrednog oporavka grada.

BDZ Sandžaka je u dijelu za infrastrukturu tretirala i pitanje projekata  kao što su autoput od Begorada do Crnogroskog primorja, kao i autoput  od Novog Pazara do Sarajeva, ali i potrebni aerodrom u Sandžaku i  pitanje železnice od Raske, preko Novog Pazara do Priboja, pomenut je i projekat magistrala Novi Pazar – Senica i  veoma važno pitanje zaobilaznice oko Novog Pazara.

Potpredsjednik BDZ Sandžaka Sead Redžović istakao činjenicu da su investitori iz Turske koje su posjećivali čelnici vlasti u Novom Pazaru svoj kapital ulagali u druge gradove u Srbiji ali ne i u Novi Pazar. Redžović podsjeća da je BDZ Sandžaka za pola godine uspjela da u budžetu  Republike Srbije izdejstvuje 150 miliona dinara koji su predviđeni za sanaciju putne mreže i magistralnih puteva Novi Pazar-Sjenica.

Redžović ističe da je Novi Pazar ‘90-tih godina bio trgovačko čudo u odnosu na danas. Uzroci takve situacije je ambijent straha, ucjene, droge, partijskog zapošljavanja i kupovina radnih mjesta,  naš grad ostaje bez pogona i generatora tj. omladine,  kažu u BDZ Sandžaka.

Član Izvršnog odbora BDZS-a, i član Skupštinske komisije zadužene za kulturno historijske spomenike i dodjelu naziva ulicama, Mithad Lukač, osvrnuo se na rad pomenute komisije i ocijenio da su do sada održana tri konstruktvna sastanka. Govoreći o predlozima BDZS-a Lukač je rekao da ta stranka priprema plan sa detaljnim obrazloženjem svih svojih predloga.

Neki od predloga BDZS-a su da se Prvomajskoj ulici vrati stari naziv Stambolski drum;

Da se ulica Veljka Vlahovića preimenuje u Abdulaha Gegića, kao i da jedna od glavnih ulica dobije naziv po Zoranu Đinđiću. Lukač je rekao da je ta stranka otvorena i za konstruktivne prijedloge građana.

Ulica Ive Andrića dijelom prelazi preko hadžetskih šehida te će se ova stranka zalagati da ista ulica nosi naziv hadžetskih šehida.

Osim komisije i građani  mogu posjetiti kancelariju BDZ Sandžaka na trgu i dati konkretne prijedloge za naziv ulice.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img