Home Rubrike Vijesti OBILJEŽEN DAN VJERSKIH SLOBODA

OBILJEŽEN DAN VJERSKIH SLOBODA

502

Svako ima pravo na slobodu mišljenja i slobodu propagiranja vjere i pravo ličnog izbora je poruka koja je obilježila 15.januar, dan vjerskih sloboda.  Na ovaj dan sjećamo se velikog broja stradalih zbog svojih uvjerenja. Dan vjerskih sloboda obilježen od strane Foruma za kreativno djelovanje i debatnog kluba “Dijalektika”.

“Ovaj dom smatra da su vjerske slobode u Zapadnoj Evropi ugrožene. Kroz samu tu formu debate mladi ljudi će uz određene argumente raspravljati o tome da li su vjerske slobode ugrožene ili ne. Tema je povezana sa globalnom situacijom kao što je migranstska kriza” – kazao je koordinator FOKREDA.

Na ideju debate mladi učesnici došli tako što su htjeli da kroz primjere prikažu različitosti ne samo u regionu već i šire.

“Kroz ovu debatu shvatili smo da se svaka tema može sagledavati iz različitih uglova i kroz bezbroj primjera potkrijepiti svaki argument” – dodala Džejla Nuhović

Debatni klub “Dijalektika” iako je od nedavno počeo sa radom već sada imaju konkretne rezultate iza sebe.

Hakija Karišik, koordinator debatnog kluba je rekao:“Debatni klub se osnovao prije tri mjeseca. Imali smo podršku nekih institucija u gradu zbog čega smo i dobili motivaciju za radom. Ovo je do sada druga debata, a već se spremamo za naredni turnir u martu.”

 

Zadatak debate je da gledatelje ubijedi u svoje argumente ali i da promijeni mišljenje.  Učesnici se već spremaju za narednu debatu, sa jasnom porukom da na mladima svijet ostaje.

Previous articleIUNP POZIVA SVE ZA PRIKUPLJANJE SREDSTAVA ZA AZILANTE
Next articleTUTIN BEZ VODE