Održan kulturno-umjetnički performans „Stećci“ na IUNP-u

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U organizaciji Departmana za filološke nauke, Media centra i apsolventice Bosanskog jezika i književnosti Emine Kurtović u petak, 13.01.2017. g.,na Internaionalnom univerzitetu u Novom Pazaru održan je kulturno umjetnički performans „Stećci“.

Projekat „Stećci“ inspirisan je bosanskohercegovačkim stećcima kao motivom u književnim djelima Maka Dizdara. Najprije je svečano otvorena izložba fotografija Sanje Vrzić pod nazivom „Odar zapisah ja u tmači i mudro ostavih za novi čas“. Na izložbi su studenti Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru govorili stihove Maka Dizdara, a potom se prisutnima obratila autorica fotografija Sanja Vrzić koja je govorila o ljepoti stećaka i prirode koja ih okružuje.

O umjetničkom opusu Sanje Vrzić prilikom otvaranja govorio je dr. Gorčin Dizdarević koji je rekao da je autorica svojim fotografijama istakla mistčnu ljepotu stećaka intrigantnom vizuelnom stvarnošću koju treba čuvati. Drugi dio projekta realizovan je održavanjem javne tribine na kojoj su govorili rukovodilac Departmana za filološke nauke, doc. dr. Jahja Fehratović, profesor bosanskog jezika i književnosti, prof. dr. Sanjin Kodrić, i dr. Gorčin Dizdarević.

Tokom javne tribine istaknut je značaj stećaka za očuvanje kulturnog nasljeđa Bosne i Hrecegovine ali i Crne Gore i Srbije, te da im treba posvetiti više pažnje kako ne bi bili prepušteni zaboravu. Na tribini je iznijet i historijski pregleg proučavanja stećaka počev od XVI vijeka te prijedlog da stećke treba proučavati multidisciplinarno jer su oni svjedoci kulture jednog naroda i vremena.

Također, naznačeno je da su stećci uvršteni u UNESCO-ovu baštinu svjetske kulture. Na tribini se govorilo i o stećcima kao inspiraciji Maka Dizdara i njegovom proučavanju stećaka kao umjetničke, ne samo arheološke, vrijednosti.

Projekat je okočan književnom večeri na kojoj su učešće uzeli studenti IUNP-a i srednjoškolci koji su govorili stihove Maka Dizdara i drugih autora inspirisane osnovnom idejom cjelokupnog projekta, stećcima.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img