Home Rubrike Vijesti Vozačke dozvole izdate u Srbiji uskoro će biti priznate u Njemačkoj

Vozačke dozvole izdate u Srbiji uskoro će biti priznate u Njemačkoj

292
0

Srpski državljani će uskoro moći da zamijene srpsku vozačku dozvolu za njemačku bez polaganja testa, piše “Dojče vele”, navodeći da se čeka da u Berlinu bude potpisan tekst Zajedničke izjave, a potom će isto biti učinjeno u Beogradu.

Dojče vele navodi da Nemačka ima zaključen bilateralni sporazum o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola sa više zemalja, među kojima su zemlje EU, Australija, SAD, Kanada i druge – ali ne i sa Srbijom.

Sredinom decembra su domaći mediji preneli da se to menja od 1. januara ove godine, ali sporazum još nije zaključen.

Kako za Dojče vele kažu zvaničnici u Berlinu i Beogradu, i dalje se čeka potpisivanje Zajedničke izjave o procedurama za zamenu vozačkih dozvola koju su dogovorili srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i nemačko Ministarstvo saobraćaja.

To bi se moglo očekivati u narednih nekoliko sedmica, mada ni jedni ni drugi nisu želeli da spekulišu o rokovima.

“Pregovori su daleko odmakli. Verzija teksta na nemačkom, engleskom i srpskom jeziku mora se, međutim, još jednom konačno međunarodnopravno proveriti, jer je krajem decembra bilo manjih izmena u predlogu teksta”, navodi se u odgovoru nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

U srpskom MUP-u potvrđuju da se čeka potpis iz Berlina.

“Nakon potpisivanja Zajedničke izjave u Saveznoj Republici Nemačkoj, ona će biti dostavljena Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, kako bi je potpisao direktor policije, čime će Zajednička izjava stupiti na snagu”, odgovaraju na upit Dojče velea.

Previous articleBrodarevo bez vode, vlast radi na rješavanju problema
Next articleU Prijepolju borba za svakog građanina koji je u teškoj situaciji