Vozačke dozvole izdate u Srbiji uskoro će biti priznate u Njemačkoj

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Srpski državljani će uskoro moći da zamijene srpsku vozačku dozvolu za njemačku bez polaganja testa, piše “Dojče vele”, navodeći da se čeka da u Berlinu bude potpisan tekst Zajedničke izjave, a potom će isto biti učinjeno u Beogradu.

Dojče vele navodi da Nemačka ima zaključen bilateralni sporazum o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola sa više zemalja, među kojima su zemlje EU, Australija, SAD, Kanada i druge – ali ne i sa Srbijom.

Sredinom decembra su domaći mediji preneli da se to menja od 1. januara ove godine, ali sporazum još nije zaključen.

Kako za Dojče vele kažu zvaničnici u Berlinu i Beogradu, i dalje se čeka potpisivanje Zajedničke izjave o procedurama za zamenu vozačkih dozvola koju su dogovorili srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i nemačko Ministarstvo saobraćaja.

To bi se moglo očekivati u narednih nekoliko sedmica, mada ni jedni ni drugi nisu želeli da spekulišu o rokovima.

“Pregovori su daleko odmakli. Verzija teksta na nemačkom, engleskom i srpskom jeziku mora se, međutim, još jednom konačno međunarodnopravno proveriti, jer je krajem decembra bilo manjih izmena u predlogu teksta”, navodi se u odgovoru nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

U srpskom MUP-u potvrđuju da se čeka potpis iz Berlina.

“Nakon potpisivanja Zajedničke izjave u Saveznoj Republici Nemačkoj, ona će biti dostavljena Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, kako bi je potpisao direktor policije, čime će Zajednička izjava stupiti na snagu”, odgovaraju na upit Dojče velea.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img