LEDNI TALAS NANEO OGROMNU ŠTETU SANDŽAKIM OPŠTINAMA

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Crveni meteoalarm zbog niskih temperatura na snazi je za teritoriju cele Srbije. Najviša dnevna temperatura od -12 do -5 stepeni.

Najhladnije je juče, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, bilo u Sjenici, gdje je u 8h izmereno čak minus 27 stepeni.

„Zbog velikih nanosa koji su nastali pod uticajem jakog vjetra rad mehanizaciije za čišćenje puteva je otežan iako je veliki broj ekipa na terenu, dodatni problem je i niska temperatura zbog koje je pojedinim mašinama onemogućeno funkcionisanje. Snabdevanje električnom energijom je za sada uredno u vecini naseljenih mjesta iako je prije bilo prekida, međutim neka sela  još uvijek su u mraku. Problem je i snabdijevanje vodom na Pešteri zbog vodovoda čije su cijevi zamrznute. Nemoguće je snabdijevanje iz cisterni zbog niskih temperatura zbog čega bi se i voda u sisternama zaledila.“ Ističe direktor preduzeća za održavanje puteva Sjenica – Rasim Jahić.

Alarmantna situacija je  i u Tutinu .

„Zbog niskih teperatura u poslednjih nekoliko dana imamo problem sa pešterskim vodovodom, iz tog razloga domaćinstva u pojedeinim mjestima nemaju vodosnabdijevanje. Ekipe su na terenu i rade na pronalasku kao i otklanjanju uzroka problema. Što se tiče infrastrukture tu je bolja situacija, svi putni pravci prvog i drugog reda, kao i nekategorisani seoski putni pravci su prohodni, osim nekoliko krakova kroz pojedina sela na kojima se trenutno čiste putevi. Kada je u pitanju snabdijevanje električnom energijom problemi su otklonjeni i sva domaćinstva imaju uredno snabdijevanje el. energijom.“  kaže predsjednik Kriznog štaba  za vanredne situacije Tutin – Rahman Fetić.

Crveni meteoalarm označava vrlo opasno vreme. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.

Prema prognozi za narednih nedelju dana do četvrtka u većini krajeva suvo, samo se u utorak i srijedu na jugoistoku i istoku ocekuje provejavanje slabog snijega. Od petka oblačno, mestimicno sa snijegom.

Do srede veoma hladno – ledeni dani – u jutarnjim satima sa umerenim i jakim mraze, temperatura do -25 stepeni , zatim postepeni porast temperature.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img